Exista atat de multe motive pentru care se merita sa reparam un produs stricat, incat trebuie sa va ganditi de doua ori atunci cand va decideti sa aruncati produsul vechi si sa va achizitionati unul nou. Iata in continuare care sunt cateva avantaje pe care ni le ofera repararea unui obiect electrocasnic stricat.
Veti face economie
Chiar daca producatorii incearca sa ne convinga sa ne vanda piese detasabile la preturi exorbitante, de multe ori este mai ieftin sa reparam un obiect decat sa ne cumparam un produs nou. Cu atat mai mult, daca este vorba doar de un fir dezlipit sau de niste suruburi desfacute. Veti constata ca uneori reparatiile constau in lucrurile mici, asa ca nu strica sa incercati …
Vei proteja mediul inconjurator
Cumpararea unui produs nou va face de doua ori mai mult rau mediului inconjurator: in primul rand, pentru ca aceasta inseamna sa il aruncati pe cel vechi si sa contribuiti, astfel, la o cantitate tot mai mare de deseuri; iar apoi pentru ca va achizitionati un produs nou fabricat care a necesitat resurse ecologice (materialele de fabricatie, energia uzinelor, transportul). Si nu va mai justificati prin a spune ca acest obiect era deja produs cand l-ati cumparat si nu ati facut nimic in plus prin cumpararea lui, deoarece mecanica economica face ca orice achizitie sa declanseze o productie noua, pentru ca se identifica o cerere.
Refuzati sa fiti o sursa de venit pentru industrie
Incepand cu anii 1920, industria si-a dat seama ca resortul sau economic nu va fi posibil decat in cazul in care produsele pe care le vinde sa se uzeze prematur, obligandu-i pe consumatori sa le cumpere mai des. Prin urmare, ea a pus in practica o multime de imbunatatiri pentru a face mai fragile toate bunurile vandute (au inlocuit, de exemplu, metalul cu plasticul). In acest caz, este vorba despre asa-numita „uzura morala planificata”. Uneori, trebuie doar sa descarcati un mic program pentru a da o noua viata unei imprimante care se presupune ca este invechita. Repararea acestor obiecte atat de fragile (si, in plus, identificarea elementelor de calitate, reparabile) este o arma formidabila impotriva puterii industriei.
Acestea fiind zise, luati-va surubelnita si treceti la treaba, sau, pur si simplu, duceti produsul intr-un service!