Dr. Pepper și Deutsch L.A. lansează o campanie cu un nume neobișnuit: /1

Dr. Pepper lansează la început de an campania “/1″ concepută de agenția Deutsch L.A. în jurul personalității unice a consumatorului de “băutură răcoritoare aparte cu gust specific”, așa cum a fost descrisă Dr. Pepper de W.W. Clements, fost CEO al companiei.

Campania este alcătuită  din mai multe spoturi TV ce prezintă traseul mai multor oameni de la statutul de persoană obișnuită la cel de om remarcabil și unic. Partea frumoasă este că cei de la Deutsch L.A. au căutat pe Internet personalități care excelează într-un anumit domeniu, dar care nu sunt cunoscute publicului larg.

Fiecare spot începe cu o statistică ce indică locul protagonistului în lume. De exemplu, clipul publicitar de mai jos o înfățișează pe modelul devenit boxer, Mikaela  Mayer, cum a trecut de la statutul de femeie (una din milioane de femei), la cel de model (una la 36.000), apoi la cel de luptătoare de box (una la 134). Spotul se încheie cu un cadru în care ea împarte pumni în ring, după care declară ”Sunt Mikaela Mayer și sunt unică.”

Alți protagoniști ai campaniei  “/1” sunt: campionul la Air Guitar, Justin “Nordic Thunder” Howard; solista în cadrul American Ballet Theatre, Misty Copeland; jucătoarea de roller derby, Jen Mayfield (în spotul de mai jos) și Armando Cristian Perez, cunoscut publicului larg sub numele de scenă Pitbull. Deși acesta din urmă este singura vedetă, în sensul larg al cuvântului, din cadrul campaniei, spotul în care apare, se axează pe viața sa de dinainte de a deveni o celebritate de talie internațională.

Referitor la conceptul campaniei, Leslie Vesper, director de brand marketing, a declarat: ”Consumatorii noștri se percep ca fiind incomparabili și consideră că Dr. Pepper este o băutură unică.” ”De asemenea, campania se evidențiază și prin faptul că nu este una tipică pentru o băutură răcoritoare. Nu apar vedete pop care dansează încolo și incoace, iar produsul este plasat subtil și organic.”

Dove se promovează cu o aplicație mincinoasă

În urmă cu două zile a fost lansată noua campanie a Unilever pentru Dove pe Facebook. Aceasta promite că orice utilizator care folosește aplicația, poate înlocui reclamele la diete și la alte modalități de slăbire care automat produc gânduri negative cu privire la propria imagine, cu reclame Dove cu mesaj pozitiv pe care le poate trimite prietenilor la alegere.

Toate ar fi bune și frumoase, însă campania “The Ad Makeover” se dovedește a induce în eroare atât de mult consumatorii, încât foarte probabil va fi retrasă. Aplicația, creată de Ogilvy Australia, nu va ajunge să treacă de granițele acestei țări, mai ales când comsumatorii vor afla despre ce e vorba în realitate. Cu atât mai mult nu va pătrunde în S.U.A. unde legile privind publicitatea care induce în eroare, sunt foarte stricte.

Un purtător de cuvânt al Unilever a declarat pentru Business Insider că, în realitate, aplicația nu ascunde și nu înlocuiește alte reclame, că permite femeilor să creeze reclame pe care Dove le va plăti ca să fie văzute și de alți consumatori, dar pe care aplicația nu le lasă să îi aleagă, iar direcționarea funcționează ca la orice altă aplicație și în niciun caz nu poate fi îndreptată spre companiile rivale sau prietenii de pe Facebook.

E curios de ce o companie cu reputație recurge la astfel de șiretlicuri mai ales când campaniile Dove precedente, care mizează pe stima și acceptarea de sine, au funcționat și au avut succes fără a apela la trucuri mincinoase. Cu siguranță Unilever va fi convocată într-o sedință de cei de la  Facebook, mai ales că și imaginea lor riscă să fie șifonată în urma acestei campanii. Legile stricte din țara de origine a rețelei de socializare, precum și eliminarea reclamelor la diete îndoielnice din aceeași rețea vor avea un cuvânt de spus în ceea privește viitorul parteneriatului dintre Facebook și Unilever.

Puteți vedea mai jos clipul care promovează aplicația și așteptăm cu interes reacțiile produse de “The Ad Makeover“, dar cu certitudine nu ne așteptam ca Dove să recurgă la minciuni gogonate pentru a se promova.