Sa Ne Jucam In Nisip, Dar Ce?

Cele mai multe familii cu copii mici aleg să-și petreacă concediul la mare. Sigur că și copiii sunt încântați de decizia părinților, doar că, după 2-3 zile de ”aventură” dau semne de plictiseală. Pentru astfel de momente e bine să fim pregătiți, înarmați cu câteva idei și materiale.

Să nu uităm să punem în bagaj: ustensile de nisip, figurine mici de plastic, o basculantă mai mică, lipici, câteva coli și o foarfecă. Obiectele mai sus menționate ocupă puțin loc, dar ne pot fi de mare folos, mai ales, când va trebui să-i facem pe prichindei să stea cuminți la umbră.

Schițe în nisip (pentru copii de la 1 an)

Materiale necesare: băț sau creangă și nisip

Acest joc este cât se poate de simplu și accesibil. Chiar și cei mai mici pitici pot participa activ. Avem nevoie doar de un băț, o crenguță și mult nisip. Cu ajutorul bățului, desenăm diferite forme în nisip: cercuri, animăluțe, flori etc.

În căutarea dinozaurilor ( pentru copii de 5-10 ani)

Materiale necesare: figurine mici din plastic (dinozauri), lopățele, găleată

Jocul este potrivit copiilor mai mari, cu vârste cuprinse între 5 și 10 ani. Delimităm un loc de aproximativ unu – doi metri, unde vor avea loc ”săpăturile arheologice”. Ascundem în nisip cât mai multe obiecte din plastic, pe care copiii vor trebui să le găsească.

Muntele de nisip ( de la 2 ani)

Materiale necesare: lopățele, găleată, minge de ping-pong

Construim un „munte” din nisip, cât mai înalt. Săpăm în morman și o ”cărare” îngustă. După ce am terminat cărăruia, îi arătăm copilașului nostru cum să lanseze mingea din vârful mormanului de nisip și urmărim traseul acesteia. Copiii mai mari pot construi singuri muntele de nisip.

Tunelul (pentru copii de 3-7 ani)

Materiale necesare: lopățele, găleată

Acest joc se joacă în doi. Doi copii se așează unul în fața celuilalt și încep să sape. La un moment dat, capetele tunelului se vor întâlni, formând astfel un tunel mai lung.

Transportul de nisip (de la 1 an)

Materiale necesare: lopățele, găleată, basculantă de jucărie

Copiilor mici le place să mute lucruri dintr-o parte în alta. Luăm deci o basculantă, câteva ustensile de nisip și hai la joacă! Copiii pot umple basculanta cu nisip într-un loc și mai apoi vor trebui să transporte marfa pe ”șantier”, unde urmează să construim o casă sau de ce nu, poate un castel.

Peștișorii (pentru copii de 3-7 ani)

Materiale necesare: lopățele, găleată, 2-3 perechi de șosete, enciclopedie cu animale marine

Acest joc are o tentă educativă și este eficient pentru îmbogățirea cunoștințelor celor mici. În prima fază, este bine să observăm câteva specii de pești într-o enciclopedie sau să vizităm un delfinariu, după care putem crea și noi astfel de viețuitoare. Umplem șosetele cu nisip și înnodăm capătul lor. În funcție de cât nisip punem în șosete, vom obține diferite ”specii de pești”: pești plați, pește balon, pește clovn etc.

Cofetăria de nisip (pentru copii de 3-7 ani)

Materiale necesare: lopățele, găleată, scoici, plante

Mai ales fetițelor le place să facă torturi și prăjiturele cu ajutorul formelor de nisip. Aceste forme pot fi ornate cu plante, alge sau cu scoicile adunate de pe mal.

Artă cu nisip ( pentru copii de 5-10 ani )

Materiale necesare: lopățele, găleată, tempera, sticlă, pâlnie

Deși copiilor le place foarte mult la mare, nu e sănătos să stea prea mult expuși la razele puternice ale soarelui. Distracția și joaca pot continua însă, și la umbră. Avem nevoie doar de tempera, o sticlă transparentă și o pâlnie. Dacă nu avem pâlnie la îndemână, putem crea una dintr-o coală A4.

Le arătăm copiilor cum să vopsească nisipul în diferite culori. Ei vor turna un strat de nisip colorat în sticlă, după care vor continua cu un alt strat de nisip de altă culoare, până când sticla se va umple.

Vaze colorate (pentru copii de 5-10 ani)

Materiale necesare: tempera, sticlă, lipici

Alegem o sticlă transparentă. Colorăm un pumn de nisip cu tempera. Ungem bine sticla cu lipici și o tăvălim în nisipul colorat. Vom obține o vază frumos colorată, pe care o putem păstra chiar și ca amintire.

Rame ornate cu scoici

Materiale necesare: carton, foarfecă, scoici, lipici

Dimineața este momentul cel mai potrivit să adunăm un pumn de scoici, împreună cu puiul nostru. Aceste comori le putem folosi după-amiază, stând la umbră.

Avem nevoie doar de un carton mai gros, din care vom crea o ramă pentru fotografie. Decupăm pur și simplu un pătrat din mijlocul cartonului și obținem o ramă. O ungem bine cu lipici și așezăm scoicile pe carton.

Spor la joacă, la creație și vă doresc un concediu cât mai plăcut!