Stresul EXAMENELOR – CUM NE AJUTAM COPIII?

Cum pot ajuta copilul în timpul examenelor?

Un părinte ar trebui să acţioneze ca un facilitator pentru copil în timpul examenelor. Amintiţi-vă, copilul are deja o stare de anxietate cu privire la performanţele sale la examene. În acest moment, ca părinte, poţi să:

 • ajuţi copilul să contureze un orar de studiu, astfel încât să îşi ofere suficient timp pentru a revizui subiectele
 • ajuţi copilul la revizuirea materiei de studiu
 • asiguri hrana corespunzătoare pentru a-l menține sănătos și în formă
 • monitorizezi somnul copilului tău și să te asiguri că are parte de odihnă adecvată
 • oferi copilului sprijin emoțional, pentru a depăși împreună temerile lui

Cum știu dacă al meu copil suferă din cauza stresului examenelor?

Care sunt cauzele stresului la examene?

Stresul examenelor este o reacţie naturală la presiunea prea mare cauzată de o serie de factori, printre care:

 • incapacitatea de a accepta eșecul sau incertitudinea
 • pesimismul sau autocritica
 • aşteptări nerealiste (ale elevului, cadrelor didactice sau ale părinţilor)
 • lipsa de pregătire
 • tranziții de viață
 • probleme de familie și / sau dificultăți de relaționare
 • probleme financiare

Cum ştiu dacă copilul meu are acest stres?

Semne comportamentale:

 • devine capricios şi iritabil (ton ridicat sau plâns, impulsivitate în răspunsuri şi reacţii, uneori agresivitate)
 • îşi face adesea autocritică, prezentarea propriei persoane într-o lumină proastă
 • indecizie, confuzie- are dificultăţi în a merge la culcare la ore adecvate, se trezeşte neodihnit dimineaţa
 • îşi roade unghiile, devine agitat
 • uneori îşi minimalizează sau renunţă complet la interacţiunile cu prietenii şi cu cei apropiaţi

Posibile semne somatice:

 • palpitaţii, transpiră excesiv
 • este extrem de obosit, nu se poate concentra
 • poate să se plângă de dureri de piept, dureri de spate, greaţă, tremurături, dificultăţi de respiraţie
 • poate să se plângă de dureri de stomac, constipaţie sau diaree
 • poate avea iritaţii cutanate

Ca părinte, vei şti cum reacţionează copilul atunci când este speriat, tensionat sau anxios. Deseori, copiii vorbesc cu părinţii despre neliniştile lor, frustrările sau dificultăţile de a face faţă studiului. Unele dintre anxietăţile exprimate de copii sunt: faptul că nu s-au pregătit în mod corespunzător pentru examen, identifică o potenţială incapacitate de concentrare, un potenţial blocaj „dacă nu am să îmi mai amintesc nimic?”, le e teamă că nu vor putea să înţeleagă subiectele, etc. De asemenea, unii copii au tendinţa de a dormi prea mult sau foarte puţin, în timp ce alţi copii pot avea un stomac deranjat, chiar înainte de examene sau pot exprima lipsa de speranţă şi anxietate sporită cu privire la rezultatele obţinute. Este important să recunoaştem în copiii noştri temerile lor, pentru a reuşi să îi ajutăm.

Uneori, din cauza anxietăţii severe, elevii se pot implica în comportamente care nu îi reprezintă, fiindu-le afectată în acest mod încrederea în sine şi capacitatea de manageriere echilibrată a emoţiilor. Toate acestea sunt semne de stres şi anxietate din cauza examenelor. Cum îi ajutăm? Fiind disponibili pentru copii, atunci când au nevoie de noi. Să le oferim înţelegere şi să înţelegem întâi noi, faptul că nu rezultatul obţinut este reala realizare, ci modul în care ei pot să transmită mai departe cunoştinţele acumulate, într-o manieră echilibrată. Copilul nostru va obţine rezultatul care îi va reflecta cunoştinţele, dacă va reuși să îşi învingă temerile şi stresul examenelor. Este important să vă păstraţi calmul şi să nu îi induceți frică.

AŞA NU pentru părinţi!

NU EXERCITAŢI PRESIUNE

Copilul trebuie încurajat să lupte şi să muncească pentru propriile visuri, propriile reuşite şi sprijinit atât în reuşită, cât şi în eşec.

NU COMPARAŢI COPILUL VOSTRU CU ALŢI COPII

Aceasta este una dintre cele mai frecvente greşeli pe care le fac părinţii, de a compara copilul lor cu alţi copii. Părinţii trebuie să înţeleagă că fiecare individ este diferit şi fiecare are un potenţial diferit. Unul ar putea fi bun la o anumită materie şi altul la o altă materie. Comparând copilul cu ai săi colegi, vei agrava starea lui, iar acesta ar putea cădea încet din anxietate în depresie. Părintele nu îşi doreşte ca micuții să devină ignoranţi şi nepăsători faţă de propriile neajunsuri, deoarece nu era nimeni care să-i ajute şi să le ofere sprijin, atunci când aveau nevoie de unul.

NU VĂ MANIFESTAŢI DEZAMĂGIREA ŞI FRUSTRAREA

Dacă prichindelul eşuează, faptul că sunteţi supăraţi şi vă manifestaţi ca atare nu vă ajută. Părinţii trebuie să înţeleagă faptul că al lor copil a eşuat şi nimic nu mai poate schimba acest aspect. Nu putem da timpul înapoi. Copilul este mult mai afectat decât părintele de acest eşec. Acum, el are nevoie de sprijin emoţional şi de ghidaj din partea mentorului său: părintele. Desigur, părinţii şi copiii pot lucra împreună pentru a soluţiona ceea ce s-a întâmplat, dar acest aspect nu schimbă trecutul, ci clădeşte ceva pentru viitor. Strigătele, afişarea unei dezamăgiri, pedepsele, nu ajută. Ceea ce este necesar este o abordare inteligentă, care va ajuta copilul să se ridice din acest eşec pentru a avea rezultate mai bune pe viitor.

AŞA DA pentru părinţi!

OFERIŢI DRAGOSTE NECONDIŢIONATĂ

Ce poţi să îi oferi unui copil în astfel de momente? Când el este anxios şi descurajat are nevoie de îngrijire şi dragoste. Asta nu înseamnă să îi spunem copilului relaxează-te şi abandonează orice ambiţie, totul va fi bine. Înseamnă că trebuie să admitem veridicitatea unora dintre îngrijorările sale, să nu excludem eşecul, dar să îl sprijinim înspre reuşită. Lasă-l să ştie că ambele (atât eşecul, cât şi reuşita) sunt părţi din realitate şi vor exista mult mai multe oportunităţi în viaţă, în cazul unui eşec.

PROTEJAŢI COPILUL DE DEPRESIE

Nu proiectați aşteptările voastre asupra copilului. Acesta are nevoie de un spaţiu relaxat, nu tensionat. Oferiţi calm şi linişte, chiar și atunci când ei vă forţează limitele. Disciplina se poate realiza şi fără furie sau dominare. Un copil iubit şi înţeles, nu este un copil indisciplinat. Toţi avem dreptul la zile proaste, atunci când suntem expuşi la un factor de stres.

AJUTAȚI-VĂ COPILUL SĂ DEZVOLTĂ O ATITUDINE POZITIVĂ

Vorbeşte-i copilului cu calm şi cu dragoste. În locul unui răspuns iritat, ghidează-l în arta de a învaţă din greşelile proprii. Explică-i faptul că, şi atunci când este greu, nu trebuie să renunţe, ci să continue să încerce.