Cum devii propagandist Antena 3 fără să vrei

Isterie mare pe internet zilele astea. Toată lumea se înghesuie să dea scatoalce virtuale ălora de la Antena 3, poate așa simt și ei că au făcut ceva util în viață. Cei mai amuzanți sînt ăia obsedați de-a dreptul de ce se întîmplă cu anteniștii și țin să repete la fiecare 5 minute „muie Antena3!”.

Faza și mai tare e că se transformă, fără să vrea, în propagandiști ai posturilor lui Voiculescu. Că alde Gâdea fix asta vrea. Să-i urască și să-i înjure jumătate din Românie, doar ca să încaseze banul gros cu ajutorul ălora care le cred minciunile și le fac audiență tv. Plus că n-au nici o jenă să apese pînă la fund pe pedala victimizării.

Fără să vrea, amicul Mihai Nanu devine cel mai eficient propagandist al Antenelor din partea asta de țară.

Dacă Mircea Badea ar avea măcar jumătate din mintea mea diabolică, l-ar demoniza pe Nanu în 5 minute: „Penelistul care l-a defăimat pe Avram Iancu vrea să ne închidă gura. Români, luptați pentru libertatea de expresie! Jos dictatura Gorghiu-Blaga!”. Pun pariu că, după alte 5 minute, Nanu își va închide iar contul de Facebook de la înjurăturile cocalarilor fani Badea.

Cîștigători prin prostia adversarilor: PSD și Antena 3. Cam atît, că am și alte chestii mai bune de făcut.

De ce sînt un socialist pălincar ungur

Că vine iar 15 martie și isteriile naționaliste se vor umfla din nou în micropenisurile românilor, voiam să clarific niște întrebări. Și de fapt mai mult pentru mine voiam să limpezesc în scris niște chestiuni. Dacă interesează și pe altcineva treburile astea, să fie primit. Dintr-o glumă m-am transformat pe Facebook în ungur, cred că a trecut deja un an de cînd mi-am maghiarizat numele la mișto. Abia apoi mi-am dat seama că am făcut un drum invers față de bunicii mei ardeleni, care pe la jumătatea secolului trecut și-au schimbat cu adevărat numele maghiar într-unul mai românesc.

Motivele sînt destul de obscure și nici eu nu le stăpînesc foarte bine, mai ales că anul ăsta se împlinesc fix 30 de ani de cînd au murit amîndoi. Deci n-am petrecut împreună foarte mult și nici n-am avut timp să învăț maghiara de la ei.  Am trecut prin copilărie și adolescență ca român verde, chiar puțin maghiarofob precum mulți copii care au prins începutul anilor 90, cu evenimentele de la Târgu Mureș, Funar, Vadim și alți retardați similari. Și eu am fost isterizat, fiind în liceu, cînd a apărut pamfletul lui Sabin Gherman în care scria că s-a săturat de România. Că nu înțelegeam de ce vrea să rupă Ardealul și să-l dea ungurilor, pentru că asta cam era propaganda românilor pe tema subiectului autonomiei teritoriale. Cum zicea cineva că vrea autonomie, cum au nemții, francezii sau alte state mai scăpătate decît România, hop intrau ungurii în scenă că vor să rupă Ardealul și să-l mute la marginea lacului Balaton. Și ca mine au fost crescuți cam toți din generația mea. Acum norocul meu e că sînt foarte inteligent și mi-a plăcut puțin mai mult istoria, așa că am avut preocuparea să citesc lucrări de istorie și după ce am terminat școala. Așa am ajuns la concluzia că trei sferturi din manualele unice de istorie pe care le-am prins eu în școală erau căcat naționalist, balast, mocirlă. Multe date și imagini în alb-negru. Românii sînt buni, străinii sînt Satana. Căcat d-ăsta. Ulterior am aflat că toate generațiile anilor 90 au învățat „istoria românilor” scrisă de legionarul Petre P. Panaitescu.  Cred că mai găsesc cartea pe la ai mei acasă. O să pun o poză aici în caz că dau de ea. 

Cu timpul mi-am scos din sistemul de operare naționalismul, dar a fost un proces de durată mai mult inconștient. Acum mă amuz extrem de tare cînd aud cîte unul care ține să țipe pe vreo platformă online că Ardealul e al românilor și cui nu-i convine să plece de unde a venit. Și nu mă pot abține să nu fac mișto de el. Dacă stai să te gîndești sincer, se împlinesc imediat 100 de ani de la marea anexare unire și Patria Mamă n-a fost în stare să construiască un drum de 4 benzi prin Carpați. După un secol circulăm aproximativ cu aceeași viteză pe aceleași șosele. Nu mai vorbesc de călătoria cu trenul, care e practic o călătorie în timp dacă faci un drum între București și Satu Mare. Într-un univers paralel puțin mai bun, locurile astea ar fi arătat mai bine dacă ar fi avut capitala la Budapesta, nu la București. Așa totul e mai nasol, că se dărîmă casa peste noi, fiind nerenovată de 100 de ani. Nici măcar cu mătura n-am mai dat prin bătătură sub administrație românească, că au început să ne pice clădirile istorice în cap. Și atunci de ce să vrei să mai continui treaba asta care se numește România?

Singura chestie care mă reține să zic hai cu Ungaria e că și ăia au un nivel de retardeală deranjant, dar din alt punct de vedere. Sînt extremiști. Practic, de 100 de ani de cînd există Ungaria ca stat independent, au scăldat-o ba în fascism, ba în comunism (chiar dacă pe ăsta nu l-au prea înghițit la fel ca românii), ba în orbanism. D-aia au Jobbik în parlament. Cu toate că țara aia e cu mult mai mișto decît va fi România vreodată, au defectul ăsta extrem de nasol. Și eu sînt un socialist pălincar, deci nu ne vom înțelege.

Ce treabă are socialismul în discuția asta? Păi voiam să zic și de Bernie Sanders ceva. Într-o lume cît de cît sănătoasă cu creierii, tipul ăsta n-ar avea nici o problemă să cîștige alegerile în SUA. Că pînă la urmă e singurul care zice chestii logice, pe care orice om sănătos la cap nu are cum să le nege: educația costă prea mult, netul e de căcat, sistemul sanitar e jenant de scump. Și o face praf pe Hillary.

Din păcate n-o să cîștige, dar e spectaculos moșul.