Cum se monteaza un parchet din lemn triplu stratificat

In cazul alegerii tipului de montaj al parchetului trebuie sa luam in calcul faptul ca transferul termic in cazul unui parchet lipit este de 2,5 ori mai bun decat in cazul parchetului instalat flotant.

Prin lipire transferul termic se realizeaza mult mai bine decat in cazul montajului flotant, unde intre sapa si parchet apare un strat de material izolator si o perna de aer ce are rol de bariera termica.

Inainte de a incepe montajul parchetului trebuie verificata cu ajutorul higrometrului, umiditatea sapei, care in cazul unei sape pe baza de ciment nu trebuie sa depaseasca 1,7% iar in cazul celor anhidrice trebuie sa fie de 0,3% si a friabilitatii acesteia.

In general, grosimea minima a sapei se recomanda a fi de minim 6 cm, din care 3 cm peste reteaua de conducte. Foarte important este insa sa existe un raport corespunzator al transferului termic intre cele doua straturi de sub si peste reteaua de elemente de incalzire. Practic caldura cedata catre partea de jos nu trebuie sa depaseasca 25% din caldura totala.

Inainte de punerea in functiune a sistemului de incalzire, sapa trebuie sa parcurga perioada de uscare si maturizare recomandata de producator.

Articol util: https://spigotmc.ro/2023/04/intretinerea-corecta-a-parchetului-din-lemn-triplu-stratificat/

Punerea in functiune a instalatiei trebuie facuta gradual, pentru a elibera treptat tensiunile ce apar la nivelul sapei si a atinge gradul de uscare corespunzator.

Centrala trebuie pusa in functiune la o temperatura apropiata de cea ambientala.

Ulterior, temperatura trebuie crescuta cu 3 – 5 oC pe zi, pana se ajunge la temperatura maxim admisa.

Dupa atingerea acestui prag se recomanda ca instalatia sa functioneze la acesti parametri timp de 14 zile.

Procesul de racire se face reducand temperatura cu 3 – 5 oC pe zi. Dupa racire instalatia se lasa oprita timp de aproximativ 7 zile pentru a observa daca la nivelul sapei apar eventuale modificari de ordin structural ( fisuri, crapaturi ).

Dupa aceasta perioada gradual sapa este incalzita pana la ajunge la o temperatura cuprinsa intre 15 si 20 oC.

Important !

In timpul montajului umiditatea relativa din incapere sa nu depaseasca 65%, temperatura sapei si cea ambientala sa fie in jurul valorii de 18 oC.

Montajul parchetului se va face dupa ce, in prealabil, timp de o saptamana parchetul si materialele necesare au fost aclimatizate in locatia respectiva.

Nu se utilizeaza adeziv acrilic . Se recomanda utilizarea unui adeziv monocomponent silanic, datorita elasticitatii sale sporite, acesta preluand o parte din tensiumile ce apar atat la nivelul sapei, cat si al parchetului.

Dupa montaj, temperatura trebuie mentinuta intre 15 si 20 oC timp de doua zile dupa care, ulterior, poate fi ridicata gradual pana la cota optima.

Atentie!

Temperatura la nivelul sapei nu trebuie sa depaseasca 27 oC.

Se va evita acoperirea parchetului montat pe sisteme de incalzire in pardoseala cu covoare sau alte elemente de decoratiuni interioare. Acestea constituie bariere termice.

Foarte important este sa se mentina conditiile optime de exploatare privind temperatura ( 19 – 24 oC ) si umiditatea ( 40-60%, in special in sezonul rece al anului, dupa pornirea instalatiilor de incalzire,se recomandanda utilizarea unui umidificator ).

Nu trebuiesc utilizate produsele de curatat pe baza de amoniac, surfactati, produse pe baza de ceara, decoloranti, sapunuri cu ulei, abrazive sau materiale acide precum otetul. Mare parte din aceste produse pot matui sau modifica aspectul finisajului parchetului.

Utilizati produse de curatat profesionale, alese in functie de tipul de finisaj al parchetului. Karelia Upofloor recomanda produsele de intretinere Bona, deoarece materialele de finisaj utilizate la producerea parchetului sunt furnizate de acest producator.