Gogosile sunt o delicatesa traditionala din Romania, fiind un tip de prajitura dulce si pufoasa, rotunda si fripta. Sunt facute din faina, drojdie, lapte si oua, si pot fi umplute cu diferite umpluturi, cum ar fi dulceata, crema sau branza. Sunt servite calde si sunt o delicatesa populara in intreaga tara.
Ca sa facem gogosi avem nevoie de urmatoarele:
- 500 g faina
- 50 g unt
- 50 g zahar
- 4 oua
- 50 ml rom
- o cana de lapte
- o lingurita de drojdie
- sare
- ulei.
Avand ingredientele, iata cum se prepara gogosile. Drojdia o inmuiem in lapte cald si amestecam totul cu trei linguri de faina. Lasam la cald, sa dospeasca. De la oua, vom folosi doar galbenusurile. Frecam galbenusurile cu zahar si sare, apoi cu drojdia dospita, intr-un castron. Punem pe urma, treptat, faina si lapte cald.
Cand aluatul incepe sa se desprinda de pe mana, il amestecam cu o lingura de ulei, unt topit si rom. Framantam bine si il lasam la cald, sa creasca. Il punem pe masa pe care am presarat faina si il framantam din nou.
Taiem aluatul cu gura unei cani sau altceva care da o forma rotunda, punem gogosile pe o planseta pe care am presarat faina, le acoperim cu un servet si le lasam o jumatate de ora la cald. Le prajim intr-o cratita cu ulei, pe ambele parti.