Senzori pentru mersul cu spatele

Datul cu spatele, schimbarea locurilor in parcare si chiar parcarea paralela nu pot avea ca rezultat mai multe decese si raniri grave decat condusul automobilelor cu viteza mare. Cu toate acestea, situatiile de condus cu viteza redusa reprezinta o proportie importanta din totalul accidentelor. Principalul motiv pentru se inregistreaza atat de multe accidente este ca automobilele si camioanele au asa-numitele unghiuri moarte, care fac dificila observarea la timp a pietonilor, masinilor, a altor obiecte sau potentale pericole in trafic. Exista insa o serie de modalitati pentru a ajuta la eliminarea acelor puncte moarte, iar camerele de vedere retrovizoare si senzorii de parcare sunt doua dintre cele mai comune.

Camerele de luat vederi retrovizoare

Oglinzile pentru observarea unghiului mort pot fi de ajutor atunci cand dai cu spatele, dar o camera foto bine plasata poate elimina in mod eficient aceste neajunsuri. Aceste camere sunt, de asemenea, mai usor de utilizat, chiar de la display-ul video instalat in bord, la masinile din noua generatie. Aceasta dotare este utila mai ales pentru persoanele care au mobilitate limitata si pentru care intoarcerea fizica pentru verificarea unghiurilor moarte poate reprezenta o manevra dificila.

Cele mai multe camere pentru vizualizarea unghiului mort utilizeaza lentile speciale, care le permit sa ofere un unghi de vizualizare foarte larg in spatele unui vehicul. Acestea nu sunt foarte bune la observarea obiectelor indepartate, insa acest lucru poate fi rezolvat cu ajutorul camerelor montate in spate. Unele camere pentru punctul mort au, de asemenea, o lumina incorporata sau o functie de vedere de noapte, astfel incat acestea pot fi utilizate inclusiv in intuneric.

Senzorii de parcare

Senzorii de parcare indeplinesc aproximativ aceeasi functie ca a copiilor facute de camerele de rezerva, insa ele nu ofera nici o informatie de natura vizuala. In schimb, acestea sunt concepute pentru a avertiza soferul in cazul in care exista obstacole in calea sa. In cazul in care un copil sau animal merge in spatele vehiculului, acest tip de senzor poate declansa o alarma care va permite soferului sa opreasca la timp. Unii senzori de parcare sunt, de asemenea, integrati in sisteme de parcare automatizate. Acesti senzori ofera date unui computer care este apoi capabil sa calculeze unghiurile de directie corespunzatoare si accelerarea necesare pentru a parca in siguranta. Sistemul de asistenta la parcare ii spune apoi conducatorului auto cand si cat de mult trebuie sa vireze, in timp ce sistemele complet automatizate pot parca autovehiculul fara macar ca soferul sa puna mana pe volan.