Caracteristici esentiale si tehnologii emergente pentru siguranta auto

Evolutia tehnologiei in ceea ce priveste siguranta auto este un progres fascinant, condus de catre o serie de influente de-a lungul anilor: mandate guvernamentale, grupuri de activisti sau analistii din industrie au dus la introducerea de orice, de la centuri de siguranta pe banda la sistemele de avertizare la plecare.

Unele dintre aceste tehnologii au avut ca si consecinta directa o incidenta redusa mult a accidentelor si deceselor, iar altele au avut rezultate mixte. Nu exista nicio indoiala ca, in ansamblu, siguranta masinilor in trafic a avut parte de castiguri remarcabile de-a lungul ultimelor decenii, insa toate astea au presupus mai mult de cateva limitatoare de viteza montate pe sosea.

  1. Limitatoare de viteza

Acestea au fost adaptate asfel incat sa combine un sistem de control al vitezei de tip conventional cu un anumit tip de senzor. Majoritatea acestor sisteme folosesc senzori radar sau laser, ambele fiind capabile sa determine pozitia relativa si viteza altor vehicule aflate in trafic. Aceste date pot fi apoi folosite pentru a regla automat viteza vehiculului care este echipat cu un astfel de adaptor.

Cele mai multe sisteme de control a vitezei includ, de asemenea, un anumit tip de sistem de avertizare atunci cand detecteaza o coliziune iminenta, iar unele sunt capabile chiar de franare automata. Unele dintre aceste sisteme sunt, de asemenea, capabile sa functioneze si la opriri si porniri la semafor, dar cele mai multe dintre ele functioneaza la o viteza minima specifica.

  1. Faruri adaptive

Farurile traditionale ilumineaza o zona fixa in fata unui vehicul. Cele mai multe sisteme au doua setari, iar cea superioara este proiectata pentru a creste vizibilitatea la distanta pe timp de noapte. Cu toate acestea, luminile puternice pot fi periculoase pentru conducatorii auto care circula din sens opus. Sistemele farurilor adaptive sunt capabile sa-si ajusteze atat luminozitatea cat si unghiul farurilor. Aceste sisteme sunt capabile chiar sa incline fasciculul pentru a ilumina drumuri serpuite si pot, de asemenea, regla automat nivelul de luminozitate pentru a evita orbirea altor soferi.

  1. Airbag-uri

Unele tehnologii sunt concepute pentru a preveni accidentele, dar unele caracteristici de siguranta auto sunt menite sa protejeze soferul si pasagerii in timpul unei coliziuni. Airbag-urile se incadreaza in aceasta categorie, aparand pentru prima data ca echipament standard pe anumite marci si modele auto in Statele Unite in anul 1985. Conform datelor acumulate in urmatorii zece ani, a devenit clar ca airbag-urile salveaza vieti, reducand cu 11 la suta numarul deceselor provocate de acidentele auto.