Notiuni de baza in ceea ce priveste sistemele audio pentru masini

Odata cu expansiunea industriei auto, sistemele audio au devenit tot atat de importante ca si automobilul in sine, generand numeroase schimbari de-a lungul anilor. Sistemele moderne sunt de obicei optimizate pentru costuri si spatiu, ceea ce inseamna, de multe ori, unele sacrificii facute in zona de calitate a sunetului. Unele vehicule sunt livrate la pachet cu sisteme de sunet premium, dar chiar si acest gen de echipamente audio pot fi optimizate si modernizate.

Prin urmare, acest subiect poate parea destul de complicat la inceput, insa  exista cateva componente de baza pe care fiecare sistem trebuie sa le includa. Unitatea principala ofera semnalul audio, amplificatorul il stimuleaza, iar difuzoarele sunt cele care produc si redau, in fapt, sunetul. Aceste componente sunt extrem de dependente una de alta, iar calitatea generala a unui sistem audio auto este determinata de modul in care acestea interactioneaza intre ele.

Unitatea centrala

In centrul fiecarui sistem audio auto este o componenta care este de obicei mentionata ca fiind capul de redare. Cei mai multi utilizatori se refera la aceasta componenta ca un radio sau ca un sistem stereo. Ambele sunt termeni corecti, care nu spun insa intreaga poveste. Cele mai multe dintre aceste componente includ tunere radio si stereo, aparute inca din anii 1960 ai secolului trecut, dar scopul mai generalizat a unei unitati de cap este de a oferi un anumit tip de semnal audio.

In trecut, unitati de cap puteau emite semnale audio pe 8 canale, pentru casete compacte, avand chiar si optiune deinregistrare. Astazi, cele mai multe unitati de cap includ CD player, dar si optiuni precum radio prin satelit, muzica digitala sau chiar radio pe Internet, care incep sa devina din ce in ce mai populare.

In plus, creierul sistemului audio poate include, mai nou, chiar functiuni video. Aceste unitati de cap sunt de obicei capabile de redarea discurilor DVD sau blu-ray, iar altele vin dotate cu ecrane LCD. In acelasi mod in care un cap de redare traditional ofera semnal si canale audio pentru boxe,

unitatile de cap video poate genera semnal pentru mai multe ecrane LCD externe, amplasate in diverse locuri din automobil. Aceste unitati au de obicei ecrane LCD de dimensiuni rezonabile, capabile sa ofere date de navigatie, dar si functii de control al temperaturii si climatului din habitaclu.

Amplificatorul

Amplificatorul este a doua componenta majora din cadrul sistemului audio.

Acesta are rolul de a oferi un semnal de putere mai mare, cu rolul de genera un sunet mai puternic, de o calitate superioara.

In fine, boxele sunt piesa finala al acestui mic puzzle audio. Majoritatea automobilelor au cel putin patru boxe in dotare, insa ele pot fi montate in diferite configuratii. Spre deosebire de sistemele de casa, care au difuzoare cat mai discrete, tweetere si difuzoare de gama medie, sistemele audio opteaza de cele mai multe ori pentru ca aceste piese sa fie cat mai la vedere si cat mai puternice.