Se apropie începutul anului şcolar, iar prima zi de grădiniţă este plină de emoţii mai ales pentru mămicile şi tăticii, care pentru prima oară lasă copilul în seama unei alte persoane şi instituţii.
V-aş zice să nu vă faceţi griji, dar recunosc că nu e uşoară această primă despărţire. Înainte să vă scriu nişte practici care v-ar putea ajuta în pregătirile pentru grădiniţă, am nişte veşti bune:
- Aţi făcut o treabă bună, copilul Dumneavoastră a primit multă dragoste şi grijă si e pregătit să iasă din cercul familiei într-un cerc social puţin mai larg, dar ocrotit;
- Micul preşcolar va fi primit cu dragoste şi va fi educat într-un mod profesional de nişte educatoare, care au învăţat mult ca să fie competente pentru această sarcină şi au fost alese să îndeplinească această funcţie;
- Grădiniţa este chiar o grădină a copiilor, unde vor primi multă stimulare de către educatoare, multă provocare socială de la colegii lor de grupă, iar prin joacă se vor dezvolta zi de zi. Nu mai sunteţi singurii responsabili în educarea copilului;
- Sunteţi parte a unei comunităţi! Comunitatea părinţilor şi suportul educatoarelor, dacă veţi fi conştienţi de asta, va fi o mare resursă pentru Dumneavoastră în educarea copilului dar şi privind relaţiile sociale ale familiei.
Veştile bune continuă, dar depinde şi de atitudinea fiecăruia, cum. Începeţi cu încredere şi participaţi cât se poate de deschis şi activ în primele zile la viaţa din grădiniţa şi cu atât mai mult va simţi copilul Dumneavoastră că a ajuns într-un loc sigur, prietenos, unde „oamenii mari” şi „oamenii mici” deasemenea se simt bine. Copilul va prelua starea, încercaţi să fiţi calm şi pozitiv.
Cum să ne pregătim la grădiniţă zilele anterioare?
Copilul nu are experienţe şi imagini privind noţiunea „grădiniţă”, de aceea terbuie să fim cât mai concreţi: să denumim obiectele şi jucăriile care se vor găsi acolo, să facem asemănări între casa noastră şi sala de grup etc.
Încercaţi să vă jucaţi în mod repetat cu păpuşi sau marionete; jocuri gen „situaţii de grădiniţă, situaţii de despărţire de mămică”, fără să-i explicaţi de ce vă jucaţi asta. Jocul de roluri ajută anticiparea şi este un mod de a reduce tensiunea. Exersarea despărţirii este recomandată şi pentru părinţi şi pentru copii.
Înainte de grădiniţă încercaţi să lăsaţi copilul pentru un timp mai scurt, dar treptat pentru perioade mai lungi, la prieteni sau alţi membrii ai familiei. Important e să nu puneţi la încercare încrederea coplilului, să veniţi exact la timp, când i-aţi promis.
Pentru că nici conceptul timpului nu este încă foarte clar pentru copii, legaţi sosirea Dumneavoastră de o altă acţiune, întâmplare. Ex. „Am să vin după ce mănânci…”, „Vin până traversaţi parcul cu bunicul…”, „Ajung când termini baia…” etc. Notă: Faceţi asta numai dacă puteţi să vă ţineţi de cuvânt.
Sunt binevenite narativele pozitive despre grădiniţă între adulţi în faţa copilului. Atenţie, copilul este receptiv chiar şi în momentele care pare absorbit în joc, să nu vă exprimaţi temerile prea excesiv în prezenţa lor.
Ceea ce este cel mai important: înainte să începeţi grădiniţa, încercaţi să petreceţi cât mai mult timp împreună în familie într-o atmosferă plăcută şi liniştită. Cu cât mai mult simte copilul dragostea şi siguranţa familiei, cu atât mai mult îi creşte încrederea în sine.