Cum se măsoară bunătatea ?

Sunt un om bun? Iar dacă cred despre mine acest lucru, oare îl cred și cei din jur?

Ce înseamnă să ai bunătate și cum o dovedești?

De cele mai multe ori aud fraza: „e un om bun, se vede pe fața lui“. Astfel tragem concluzia următoare: bunătatea este și estetică?

Sau bunătatea iese dintr-un izvor nesecat din inima omului?

Mai degrabă aș zice că putem fi înșelați deseori de un chip doar frumos ce îți transmite seninătate și, totuși, când e vorba să discuți lucruri frumoase ce îți pot îmbogățiți sufeltul, esti brusc șocat de atitudinea arogantă ce o prezintă și de judecățile emise.

Sau un om bun are și zile proaste?

Atunci cum cunoști un om bun? Eu măsor bunătatea astfel: când un om îmi transmite o stare, o atitudine, o acțiune, un zâmbet plin de bunătate, acel om schimbă ceva instantaneu în mine.

Se întamplă ceva, o reacție fizică, chimică, ce efectiv mă face să plec capul, să mă las cuprinsă de bunătatea lui și să îmi doresc și să caut schimbarea.

Îmi transmite o caldură ce arde în mine orice judecată, orice manie și orice răutate.

Și mă gândesc la versetul biblic: „bunătatea lui Dumnezeu te îndeamnă la pocăință”. Ce înseamnă acest lucru? Bunătatea Lui te schimbă.

Așa cred eu, că bunătatea ar trebui măsurată. Înainte de a reduce prețiozitatea acestei mari virtuți în titlurile înșelătoare de „om bun”, „băiat bun”, „fată bună”, caută să găsești ceea ce produc ei în tine. Dacă răspândesc bunătatea fără prea multe medalii, recunoștință de sine și vorbe, atunci cred eu că sunt oamenii buni.

Sunt rari, pentru că cei mai mulți sunt de păstrat și nu îți vine să-i împarți cu alții.

Oamenii buni sunt aproape invizibili, nu vorbesc orice și nu caută să fie vizibili în discuție. Ei doar transmit endorfină prin toți porii, sunt plini de pace și atrag ca un magnet.

Ei sunt testul pocăinței, atunci când privești un om bun, el te îndeamnă la pocăință, doar prin simplul fapt că există.

De aceea repet și susțin un adevăr dureros: niciodată exteriorul nu va îndemna oamenii din jur la schimbare. Poți să porți batic cu colț, lat, și să te acoperi cu o fusta fără tiv, însă o inimă rea nu poți să o cosmetizezi. Ea pur și simplu iese afară. Vorbele dau de gol tot ce iese din izvorul alimentat de noi.

Atunci când trăiești mereu în angoasă, judecată, frustrare și opoziție, nu te va ajuta niciun produs cosmetic și nu poți stiliza nimic pe termen lung.

Ceea ce e în tine trebuie să producă schimbare!

Bunătatea omului produce schimbare.

Nu uitați, să fiți oameni buni și să lăsați în urmă boboci de floare. Nu urmări să pustiești în jurul tău și să cureți pleava, ea se va transforma din buruiană într-o plantă roditoare doar dacă o atingi cu blândețe.