Ce am învățat de când sunt mamă?

Sunt mamă de 9 ani! Nu știu când a trecut timpul, parcă mai ieri, cu mari emoții mă pregăteam să fiu mămică. Nimeni și nimic nu te pregătește pentru asta, fiecare vârsta a copilului tău e diferită, iar pretențiile specifice vârstei.

Îmi amintesc și acum când am aflat că sunt însărcinată. Aveam 23 de ani, nu îmi programasem să fiu mamă, însă am știut că sunt însărcinată încă de dinainte să îmi fac testul. Se spune că mamele simt lucrurile acestea. La mine chiar așa a fost.

Testul Barza a fost mesager al sarcinii mele, apoi vizita la medicul ginecolog a confirmat ceea ce testul și inima îmi spuneau: că în mine crește viață.

Perioada de 9 luni a fost cea mai frumoasă experiență, dar și cea în care mii de gânduri mă copleșeau: oare voi fi o mamă bună, oare mă voi descurca? Nimic nu te pregătește pentru asta, nici toate cărțile din lume citite, meseria de părinte e mereu plină de surprize.

Nu există mame bune sau mame rele, nu există o rețetă a parenting-ului perfect, nu există așa ceva. Indiferent câte cărți citești despre creșterea copilului, indiferent de ce auzi în stânga sau dreapta sau ce îți spune vecina: fiecare copil e unic și, deci și creșterea lui unică.

CE AM ÎNVĂȚAT DE CÂND SUNT MAMĂ?

  • că fiecare copil e unic și că se va dezvolta în felul și ritmul său.
  • că este bine să îți asculți instinctele și să te ghidezi după vocea interioară.
  • că nu e bine să îți compari copilul cu alți copii.
  • că este important să îi oferi dragostea ta necondiționată.
  • că jucăriile/lucrurile cumpărate nu compensează nici timpul petrecut cu copilul tău, nici dragostea arătată.
  • că a fi părinte poate fi copleșitor, sunt zile în care ai impresia că nimic nu faci bine, dar cine a spus că a fi părinte e ușor?
  • că răsfățul are o limită.
  • că iubirea pentru puiuțul tău te va face să treci peste acele zile în care îți spui că nu mai poți.

Nu uitați, dragi, mămici, nu există MAME BUNE sau MAME RELE, există doar mame. Mame care își cresc copiii așa cum inima le spune, mama care clachează din când în când ca mai apoi să o ia de la capăt, mame care greșesc, care învață, care iubesc!

Zi de zi înveți alături de puiul tău, zi de zi crești cu el, meseria de părinte nu te părăsește nici când puiul tău are copii și familie, îi porți mereu grija, indiferent de orice.