Parchet triplu sau dublu stratificat?

In ultima perioada un subiect foarte intens dezbatut este cel care vizeaza alegerea placarii pentru sapele incalzite intre parchetul triplu sau dublu stratificat.

Vom incerca sa expunem o serie de detalii care sa va ajute in luarea unei decizii.

Parchetul triplu stratificat are o stabilitate dimensionala superioara parchetului dublu stratificat, conferita de existenta celui de al treilea strat, cunoscut ca si strat de contrabalans. Stabilitatea dimensionala reprezinta un criteriu important, deoarece achizitionarea unei pardoseli din lemn reprezinta o investitie importanta, pe termen mediu sau lung.

Datorita grosimii sale mai mici, 10 sau 11 mm, parchetul dublu stratificat are un indice de transfer termic, o rezistenta termica mai buna, fata de parchetul triplu stratificat. Acest lucru este adevarat in cazul parchetului dublu stratificat, nu multistrat, material ce are o densitate mai mare.

In cazul parchetului dublu stratificat, stratul suport este fabricat din lemn de conifer, in timp ce la multistrat se foloseste lemn de mesteacan sau plop ( in cazul parchetului fabricat in Europa ) sau hevea ( in cazul celui fabricat in tarile asiatice: China, Indonezia), dispus in 5 starturi. Exista produse ce au strat suport de HDF, dar aceste cazuri sunt rarisime.
Este improprie, practic, asimilarea parchetului multistrat cu cel dublu stratificat. Rezistenta termica a unui multistrat de 11 mm grosime este aproximativ egala cu cea a unui triplu stratificat de 14 mm.

Diferenta este reala doar in cazul parchetului dublu stratificat, cu strat suport de rasinos.

Parchetul triplu stratificat are in majoritatea cazurilor sistem de imbinare dublu click, fata de cel dublu care se bazeaza pe sistemul clasic nut-feder.IMBINARE NUT FEDER

Prinderea mecanica a sistemului click este mult mai eficienta, avand in vedere ca lemnul este un material viu ce absoarbe si resoarbe umiditate pe toata durata sa de viata.
Datorita variatiilor de temperatura si umiditate cauzate de alternanta anotimpurilor si functionarea sistemului de incalzire in pardoseala, la imbinarea placilor de dublu stratificat, cu prindere nut-feder, apar acele rosturi vizibile, ce pot genera un anumit disconfort estetic si nu numai. In aceste rosturi se poate depune praful si murdaria.

Imbinarea in sistem dublu click, datorita prinderii mecanice, reduce foarte mult riscul aparitiei acestor probleme.

Pretul parchetului triplu stratificat este mai mic raportat la cel dublu stratificat. Cei ce promoveaza parchetul dublu startificat justifica pretul mai ridicat prin faptul ca stratul de uzura, din lemn nobil este mai gros. In cazul celor mai multi producatori, stratul de uzura la dublu stratificat are grosimea de 4 mm raportat la cel triplu startificat care are 3,5 mm. Cei 0,5 mm nu pot justifica diferente semnificative de pret, mai ales ca in cazul triplu stratificatului trebuie luate in calcul stratul trei de contrabalans si costurile generate de profilarea sistemului de imbinare dublu click.

Acest argument poate fi luat in calcul in cazul parchetului dublu stratificat cu strat de uzura de 6 mm, top layerul reprezentand una din cele mai importante componente ale costului total.

Cei ce promoveaza parchetul dublu startificat mai aduc ca si argument faptul ca acesta poate fi montat sub forma unor modele, lucru nepermis de cel triplu. Fals! Cel mai bun exemplu il reprezinta gama de produse Saima oferita de Karelia Upofloor.

Este adevarat, ca datorita varietatii sale dimensionale, parchetul dublu stratificat permite realizarea unor modele mai complicate, mai complexe.

In cazul in care se doreste achizitonarea unui parchet tip dusumea, de dimensiuni mari, triplu stratificatul are un mare avantaj. Parchetul dublu startificat este disponibil, de cele mai multe ori, in placi de dimensiuni mici sau medii, cu latimi de la 50 la 120 mm si lungimi de la 400 la 1500 mm.

Prin comparatie un parchet full plank, tip dusumea, din gama Karelia Urban Soul are urmatoarele dimensiuni: 188 x 2000 mm.

Pe parchetul dublu stratificat cu strat de uzura de 5-6 mm, se pot regasi esente de lemn, in general exotice, cu un grad ridicat de duritate, ce nu pot fi disponibile pe triplu in strat de 3,5 mm, pentru ca top layerul prezinta risc de exfoliere.

Din punct de vedere al finisajelor, lucrurile sunt similare, ambele variante de produs prezinta o mare diversitate.

Un alt sfat este ca inainte de a achizitona parchetul, sa solicitati de la comerciant fisa tehnica a produsului, certificatul CE sau agrementul tehnic, in care sa fie precizate toate detaliile legate de materialele din care este fabricat, inclusiv cele de finisaj, de rezistenta sau conductivitatea termica, de rezistenta la umiditate si abraziune, etc.

O garantie reala este insotita de toate aceste documente plus conditiile in care aceasta se acorda.

Decizia dumneavoastra finala trebuie sa tina cont de toate aceste aspecte si sa fie corelata cu acele detalii pe care dumneavoastra le considerati ca fiind primordiale.