Ortodoxia este viitorul României

M-am inspirat de aici cînd am dat titlul de mai sus. Un dialog halucinant pe alocuri chiar și dacă-l citești pe diagonală, dar pentru cine nu-și dă seama încă, ăsta este viitorul României.

„Ca sa traim o viata normala, in Romania ar trebui ca fiecare familie sa aiba macar trei copii: unul pentru mama, unul pentru tata si celalalt pentru tara si biserica. Altfel o sa imbatranim si ne imputinam”, a spus Andrei Andreicut. (sursa)

Declarația asta de mai sus am auzit-o de nenumărate ori în ultimii ani, mai ales de cînd BOR a început să folosească eficient mijloacele noi de comunicare, rețelele de socializare, etc. Și mai ales dacă-l urmărești pe mitropolitul Clujului, fost colaborator al Securității, el apare anual cu îndemnul către români să facă mai mulți copii. Și este o mișcare logică, în logica evoluției bisericii ortodoxe de după 1989.

E evident că numărul ăla de 994 de credincioși per lăcaș de cult este plantat acolo din datele culese din ultimul recensămînt. Cînd a venit acasă tanti cu recensămîntul, cu greu am convins-o să nu mă treacă la ortodocși și să scrie că-s fără religie. Pe nevastă-mea a trecut-o totuși la ortodocși, chiar dacă trece pe la biserică doar pe la botezuri sau cununii. Adică la fel ca mine. Pe ea probabil că au băgat-o în numărul de 994 de „credincioși ortodocși” per construcție.

Și e corect ce zicea Dorin aici, nu poți să compari numărul școlilor cu cel al bisericilor. Natalitatea a scăzut alarmant din 1990 pînă azi. Cel mai probabil și ritmul construirii de noi biserici va stagna într-un viitor nu foarte îndepărtat. Pentru că, oricît ar minți BOR despre numărul de credincioși pe care-i deservește, momentul în care se vor închide biserici nu e departe. Probabil, la momentul actual, credincioși practicanți să fie undeva la jumătate față de datele oficiale, adică vreo 500/biserică. Aproximativ 8 milioane de ortodocși practicanți. Un număr considerabil. Dintre ăștia sînt mulți care-l cred sincer pe alde Stăniloaie cînd afirmă că „în Europa Creștinismul vine prima dată aici la noi, la dacii aceștia. Noi suntem primii creștini din Europa”.

Dar altceva voiam să subliniez aici, din care și titlul. Față de atei sau românii care pur și simplu nu dau importanță religiei, fiind undeva într-un no man’s land ideologic, credincioșii fac mulți copii. Îndemnul BOR de a face mulți copii către ei este îndreptat, în nici un caz nu-i pentru ăia fără nici un dumnezeu. Și dacă nu trăiești într-o hrubă plină cu atei, nu poți să nu remarci faptul că românii care acordă o mare importanță religiei și lui dumnezeu sînt mai organizați. Și nu mă refer la trolii analfabeți de care dai pe rețelele de socializare prezenți la fiecare controversă despre religie, ăia sînt similari cu trolii analfabeți atei. Mă refer la ortodocșii educați, în special veniți din mediul rural și stabiliți în zona centrelor universitare după finalizarea anilor de studiu. Sînt cei care preferă să se întoarcă la sat după terminarea facultăților. Sînt fiii de țărani cu frica de dumnezeu, cărora le vine greu să se rupă de țară. Și chiar dacă pleacă în Occident, o fac cu gîndul la reîntoarcere și la un trai mai bun Acasă. Și aproape toți fac de la 2 copii în sus, educîndu-i în același spirit religios.

Poate că populația României va scădea în continuare, dar ponderea românilor autentic ortodocși în societate va crește. Și la un moment dat vor trebui și ei luați în seamă pe plan politic. Momentan probabil că nu se simt reprezentați cu adevărat de nici o formațiune politică actuală, în ciuda construirii CMN sau a polticienilor pupători de moaște la mișto. Crearea unei mișcări politice conservator-ortodoxă nu e departe, iar reapariția lui Marian Munteanu în prim-plan poate fi interpretată în cheia asta.  Eu cel puțin așa o fac.