Cum se foloseste cupa menstruala – indicatii importante

Poate ai auzit despre cupa menstruala si cat de utila este aceasta. Multe femei se intreaba cum se foloseste cupa menstruala. Aceasta nu se utilizeaza greu, este mult pana va obisnuiti.

Important este sa ii dati o sansa. Multe femei, dupa ce au fost folosit pentru prima data au considerat ca este greu si nu se poate realiza acest lucru, ceea ce este gresit. Cupa menstruala este indicata pentru femeile care vor sa faca o schimbare si care au nevoie de un dispozitiv care sa le ajute in perioada delicata sa treaca mai usor peste aceasta si sa isi continue activitatile de zi cu zi intr-un mod cat mai productiv.

Mai mult!

Nu trebuie sa va asteptati din prima sa va obisnuiti cu aceata metoda, intrucat trebuie sa mai treaca ceva timp pentru ca organismul dumneavoastra sa accepte utilizarea acesteia. In plus, este posibil sa dureze chiar pana la 3 cicluri pana sa va obisnuiti sa o utilizati.

Cum se foloseste cupa menstruala – aspecte importante referitoare la utilizarea sa

Cateva indicatii referitoare la cum se foloseste cupa menstruala vor fi de mare ajutor.

Pentru inceput trebuie sa stiti ca nu exista o diferenta masora fata de introducerea unui tampon. Singurul lucru la care trebuie sa fiti atente este ca la finalul introducerii cupei sa verificati daca aceasta s-a deschis complet, pentru a nu exista risc de curgere pe langa cupa. In mod normal marginea cupei se va lipi complet de peretii vaginului.

Dar sa o luam cu inceputul.

 1. Este important sa va gasiti o pozitie care sa fie confortabila pentru dumneavoastra.
 2. Trebuie sa indoiti cupa menstruala cu mana inainte de o introduce in vagin.
 3. Apoi, dupa ce v-ati spalat pe maini astfel incat sa fie cat mai curate, despartiti labiile si va trebui sa ghidati cupa menstruala pliata in sus spre intrarea in vagin.
 4. Aceasta trebuie sa stea confortabil pentru a o putea purta.
 5. Pentru a va asigura ca s-a mulat perfect pe peretii vaginului este indicat sa rotiti cupa 360 grade pentru o prize eficienta. Librifierea cupei inainte de inserare poate ajuta foarte mult.

Este important ca aceasta sa fie impinsa la un unghi de aproximativ 45 de grade fata de osul pubian. De asemenea, aceasta trebuie sa isi ajusteze forma in functie de corpul dumneavoastra. Este important ca aceasta sa fie fixata cat mai bine, astfel incat sa poate acoperi acele goluri pe unde s-ar putea scurge sangele menstrual.

Plierea cupei se face in cel putin doua modalitati:

 1. plierea normala in forma de U. Impaturiti cupa cu o margine in interior, asa cum veti vedea in imaginea de mai jos
 2. plierea in forma de triunghi. Similara metodei de mai sus, doar ca marginea cupei se impinge in jos, formand un triunghi ca si forma finala a cupei pliate. Vezi imaginea 2.
cupa menstruala U
Cupa menstruala pliata in forma de U

 

cupa menstruala triunghi
Cupa menstruala pliata in forma de triunghi

 

Tot despre cum se foloseste cupa menstruala trebuie spus ca se recomanda sa fie golita la fiecare 12 ore sau poate chiar mai devreme, dar asta depinde de fiecare femeie in parte, de organismul pe care il are. Atunci cand o veti scoate trebuie sa va folositi muschii pentru a se putea deplasa usor. De asemenea, este important sa faceti acest lucru pana in momentul in care ii veti atinge capul. Trebuie sa o scoateti usor, cu ajutorul unor miscari lente astfel incat aceasta sa iasa. Atentie: aceasta trebuie sa iasa in pozitie verticala pentru a nu se scurge sangele din ea. Acest lucru este foarte important.

Igienizarea cupei menstruale

Dupa ce ati terminat acest proces, trebuie sa goliti si sa igienizati cupa.

 • Scoateti cupa urmand pasii de mai sus
 • Goliti cupa in toaleta
 • Aceasta trebuie clatita cu apa fierbinte si cu sapun.
 • Dupa clatire o puteti sterge cu un servetel
 • Introduceti cupa la loc
 • Daca a fost ultima utilizare pentru acea perioada menstruala, sterilizati cupa si depozitati-o ferita de praf si razele soarelui

Un lucru de mare importanta este acela ca este nevoie de trei-patru cicluri menstruale pentru ca dumneavoastra sa va obisnuiti cu utilizarea acesteia.

Efecte adverse

Neaparat sterilizati cupa inainte de inceperea ciclului si dupa finalizarea acestuia. Nu introduceti cupa prafuita sau cu mainile murdare. Orice mizerie introdusa in vagin poate genera infectii uneori chiar foarte grave.

Desi folosirea unei cupe menstruale nu implica in niciun caz riscuri, o igiena precare poate duce la afectiuni periculoase pentru sanatate. Sindromul de soc toxic este una dintre ele. Nedepistat la timp, acest sindrom poate duce la deces.

Amintim acest lucru deoarece incidenta acestei afectiuni la femeile aflate la menstruatie este crescuta. De cele mai multe ori acest lucru se intampla din cauza unei igiene precare sau a purtarii absorbantelor prea mult timp. Daca sterilizati cupa inaintea fiecarui ciclu si spalati bine cupa la fiecare golire dar si mainile, nu aveti de ce sa va faceti griji.

De ce sa folositi aceste cupe?
 • In primul rand pentru ca nu trebuie sa va mai faceti griji in legatura cu provizia de tampoane sau absorbante care, pana acum trebuia refacuta lunar.
 • Pentru ca pe termen mediu si lung economisiti bani. Daca pastrati cupa ferita de surse de caldura sau de razele soarelui, aceasta va putea fi folosita pana la 10 ani.
 • Curatata cum trebuie dupa fiecare utilizare si sterilizata inainte fiecarui ciclu, este mai sigura decat un absorbant sau tampon.
 • Poate fi purtata la mare, atunci cand faci sport, cand inoti sau chiar cand faci sex. Fixata corect nu va permite curgerea fluidului menstrual si nici nu va deranja partenerul.

Asadar, ati aflat cum se foloseste si de ce recomand cupa menstruala. Cu un astfel de dispozitiv, tot ce trebuie sa faceti este sa exersati cat mai mult. Doar asa veti reusi sa va obisnuiti cu aceasta. In plus, rezultatele va vor multumi cu siguranta, astfel ca sigur merita sa utilizati o astfel de metoda.