Scurta istorie a instrumentelor optice

Atunci cand folosim un instrument optic, indiferent daca este foarte simplu cum ar fi o lupa, sau mai complicat cum ar fi un telescop sau un microscop, incercam sa facem lucrurile sa para mai mari pentru a descoperi detaliile cele mai mici.

Tipuri de instrumente optice

Instrumentele optice proceseaza razele de lumina pentru a mari imaginea si pentru a usura vizualizarea acesteia. Daca dorim sa facem ca lucrurile sa para mai mari, atunci trebuie sa folosim oglinzi sau lentile convergente. Oglinzile sau lentilele divergente fac ca lucrurile sa para mai mici.

optica-microscop

Primele forme de instrumente optice au fost telescoapele si microscoapele care au fost dezvoltate in secolul al saptesprezecelea. In cele mai multe dintre cazuri, au fost instrumente stiintifice dar si adevarate opere de arta, fiind fabricate din piele fina si lemn slefuit, dar avand in acelasi timp performante optice foarte bune.

Lentile de calitate

Formulele si metodele de a fabrica lentile de calitate nu fusesera inca descoperite si informatiile despre defectele din lentile si modul lor de eliminare prin folosirea unor secvente de diferite tipuri de lentile nu erau puse la dispozitie. Unii fabricanti de instrumente faceau diverse experimente si deseori obtineau erori. A durat peste doua sute de ani pentru ca principiile fundamentale ale opticii sa fie aplicate asa cum trebuie. Astfel, microscoapele si telescoapele au ajuns la maturitate in secolul al nouasprezecelea.

Foarte multe aparate optice au fost descoperite in secolul al nouasprezecelea. Spectroscopia optica, stiinta masurarii spectrului luminii pentru a descoperi tipul de atomi care emit lumina, proprietatile acestora si mediul de propagare a fost o dezvoltare produsa in secolul al nouasprezecelea.

Prismele din sticla au devenit componenta centrala a aparatelor optice. Tot in acest secol a fost descoperita si polarizarea luminii, o caracteristica abia perceputa de ochiul uman. De aici inainte a inceput dezvoltarea in cascada a dispozitivelor optice. Astfel au aparut lunetele ca derivate ale telescoapelr si binoclurile pentru a usura observarea obiectelor de la suprafata pamantului.