Un bebelus trebuie schimbat de mai multe ori pe zi, asa ca asigura-te ca hainele pe care i le cumperi sunt simple si usor de folosit. In general, ar fi bine sa alegi imbracaminte moale, confortabila, fara etichete sau cusaturi iritante.
In ceea ce priveste marimea, este greu de prezis ce dimensiune ar trebui sa aiba hainele pe care le va purta nou-nascutul. Multi bebelusi sar direct la hainute pentru copii de 3-6 luni. Cel mai bine ar fi sa cumperi haine de diferite marimi. Astfel vei fi pregatita pentru orice situatie.
Mai jos vei gasi o lista cu haine pentru bebelusi pe care ar fi bine sa le cumperi, dar si alte lucruri esentiale pentru nou-nascut.
Hainute pentru bebelusi de care orice mama ar trebui sa stie
Body-uri
Acestea sunt o imbracaminte completa, dintr-o singura bucata. Body-urile sunt niste hainute pentru bebelusi care orice mama ar trebui sa le aiba in dulap pentru micuta minune care a venit in viata ei.
Sunt ideale pentru a fi purtate dupa dus, in zilele calduroase si sunt de mai mult feluri si pot fi cu sau fara maneci si picioruse. Vara pot fi purtate ca atare iar noaptea pot fi purtate pe dedesubt.
Este indicat sa ai o colectie de body-uri cu diferite print-uri pentru a le deosebi. Important este sa fie din bumbac, pentru a asigura confort absolut bebelusului.
Tinute dintr-o singura bucata – Niste hainute pentru bebelusi care nu trebuie sa lipseasca din colectia unei mamici
Unele dintre acestea sunt in general pijamale potrivite pentru dormi si joaca – si, pentru ca bebelusii dorm des, mai ales la inceput, acestea sunt foarte utile.
Bluzite
Cauta tricouri si pulovere cu gatul larg, sau cu prindere la gat, astfel incat sa alunece usor peste capul copilului. Multi parinti prefera bluzite care se prind intre picioare.
Leggings sau pantaloni
Piesele de imbracaminte separate iti permit sa schimbi o haina murdara fara a asambla o intreaga tinuta. Cauta pantalonasi care se potrivesc cu usurinta peste scutecul copilului si treci la o marime mai mare pe masura ce copilul creste.
Jacheta
Majoritatea copiilor nu suporta sa simta hainele trase peste cap, asa ca imbraca-ti bebelusul cu o jacheta care se incheie in fata.
Pijamale
Oricat de dragut arata, evita sa cumperi hainute pentru bebelusi care au agrafe complicate sau care necesita mult efort pentru a fi imbracate. Pijamalele pot fi complicate, sau foarte simple. Deseori, pijamalele – in special cele pentru bebelusi sub 6 luni, includ picioruse sau chiar manusele.
Saci de dormit pentru bebelusi
Pe langa hainute pentru bebelusi, ai nevoie si de anumite accesorii, cum ar fi de saci de dormit. Acesti saci de dormit din lana sau bumbac se imbraca peste hainele de dormit pentru a-i tine bebelusului de cald.
Hainute pentru bebelusi de zapada
Daca nasti un bebelus iarna, ar trebui sa-i iei un costum de zapada, numit combinezon pentru a-i tine de cald cand il scoti afara. Exista o multime de modele.
Sosete si ghetute
Ai nevoie de multe sosete pentru a-ti incalta copilul prin casa, dar si de ghetute pentru a-ti tine picioarele calde cand il scoti afara. Sosetelele trebuie sa completeze orice set de hainute pentru bebelusi. Acestea sunt extrem de importante pentru a mentine caldura micutului la temperatura optima.
Mai tarziu, cand bebe creste mai mare, acesta va avea nevoie de sosete anti-derapante, pentru a putea merge mai usor prin casa, fara sa iti faci griji ca va cadea.
Palarie
Ar trebui sa-i cumperi o palarie moale daca nasti un copil pe timpul verii, si una care sa-i tina de cald si sa-i acopere urechile daca il nasti in sezonul rece.
Colanti – Niste hainute pentru bebelusi esentiale
Atunci cand copilul mai creste, colantii sunt esentiali in colectia ta. Acestia trebuie sa fie din bumbac pentru a fi confortabili si pot fi purtati atat ca atare, cat si pe sub niste haine mai grosute, pe timp de iarna.
Sfaturi pentru a-ti imbraca copilul nou-nascut
Evita hainutele care se infasoara in jurul gatului si cele care au snururi. Verifica nasturii, funditele si alte obiecte decorative pentu a te asigura ca nu se desfac si nu pun viata copilului in pericol (risc de sufocare). Cand imbraci copilul, hainele trebuie sa-i vina perfect.
De cele mai multe ori, este mai usor sa-ti imbraci copilul pe masa sau pe podea. Incearca sa vorbesti cu cel mic in timp ce-l imbraci, astfel incat sa asocieze aceasta activitate cu timpul special petrecut alaturi de tine.
Mereu cand cumperi hainuite, ai grija la material. Orice hainute pentru bebelusi trebuie sa fie facute fie din bumbac, fie din materiale textile de calitate cum ar fi lana merinos.
Nu uita, confortul este cel mai important – si nu ma refer doar la confortul hainelor pe piele, ci si la confortul termic care este la fel de important. Deoarece nu poate vorbi, trebuie sa te asiguri ca este imbracat confortabil. Din acest motiv, bumbacul este cel mai bun material pentru nou nascuti.
Evident, cand vorbim de hainute pentru iarna, trebuie sa vorbim si de alte materriale mai groase, insa la baza, adica pe dedesubt, tot hainute de bumbac va purta. Singurul loc in care nu va purta ceva de bumbac pe dedesubt va fi pe cap: iti sugerez sa ii pui o cagula din lana merinos care mentine caldura atat la cap cat si la gat si este super confortabila.