Impozitele locale ar trebui mărite cu cel puțin 1000%

Există replica aia clasică, de obicei spusă de unii care nu prea merg la vot pentru că n-au chipurile pe cine să aleagă, care începe cu „pe banii mei”. Păi pe banii mei s-au apucat ăștia să asfalteze din nou strada, chiar dacă era impecabilă? Pe banii mei pun ăștia panseluțe la 100 de lei firul în sensul giratoriu? Erau banii mei în plasa aia de rafie din beciul lui Scripcaru?

Bă, coaie, dacă s-ar fi folosit banii pe care i-ai dat tu ca taxă locală, mai mult ca sigur primăria ar avea bani de jumătate de panseluță, fără rădăcină, care ar muri a doua zi. În general taxele locale din România sînt jenant de mici. Iar cînd se trezește cineva din administrație să zică treaba asta, e înjurat și bătut cu ouă. Țin minte cum au sărit toți, prin 2011, cînd apăruse discuția să se majoreze taxele cu 30%. Huo, Jos Băsescu.

Personal încă mai am o mașină proprietate personală în România, pentru care în mod normal plătesc în prezent 77 lei pe an. Zic în mod normal pentru că anul trecut am plătit vreo 850 lei pentru ea. Că mi-au ridicat-o din fața blocului unde locuiam, că n-aveam loc de parcare și, mno, n-am cumpărat-o cu opțiunea Levitație. Așa că într-o zi au venit băieții de la RAT și mi-au ridicat mașina de pe strada Apollo (Brașov). 390 lei taxa de recuperare, 380 lei amendă de circulație, 77 lei taxă auto. Amenda de circulație am plătit-o abia anul ăsta, după ce mi-au pus poprire pe conturi, că am zis să muncească totuși cineva pentru banii mei. Deci plus taxă de ridicare poprire la bancă și alte chițibușeli administrative m-a dus pe undeva pe la 900 lei cu totul impozitul auto pe 2015. Chestia mișto e că la 2 săptămîni după ce mi-au ridicat-o a zis și CCR-ul că ridicarea mașinilor ar fi ilegală. M-am mieunat puțin pe facebook, ca orice cetățean al satului global, am amenințat că dau în judecată universul și m-am liniștit. Că, pula mea, aveam și altele de făcut.

Deci să zicem că eu am plătit în realitate 200 euro/an impozitul auto, dar în realitate taxele locale sînt o glumă. Părinții mei dau pe un apartament de 2 camere în Steagu 120 lei pe an. Cîte gropi în asfalt poți astupa cu 120 lei? Dar cu 77 de lei? Una? Niciuna? Stăteam și mă uitam trăznit cum s-au dus moldovenii din Brașov să-l voteze cu ambele mîini pe actualul primar, chiar dacă ăsta e cercetat pentru abuz în serviciu și luare de mită. A luat 50% din voturi. Hoțul de la Baia Mare a luat chiar peste 70%, cu toate că e în pîrnaie. Apoi stai să te gîndești dacă oamenii ăștia care au votat sînt întregi la cap sau nu. Și am ajuns la concluzia că sînt. Pentru că-i doare-n cur, plătesc un căcat de bani taxe locale. O pierdere minimă pe care și-o asumă o dată pe an. Omul a furat dar a făcut și el ceva. Da, din banii ăia puțini pe care-i dau se fac și niște chestii. Se schimbă borduri pe aceeași stradă de 2-3 ori într-un interval de 4-8 ani, sau stîlpi de iluminat. Se plantează flori de 3-4 ori pe an în giratorii, în loc de o simplă iarbă care are nevoie doar să fie udată din cînd în cînd și tunsă o dată la 2 săptămîni. Chestii vizibile, care să le ia ochii proștilor de la alte probleme mai importante de care suferă orașul: salarii mici, piață a muncii pipernicită, lipsă investiții infrastructură, mafie imobiliară, deficit major de spații verzi, etc.

În Brașov poți să stai pe cea mai scumpă stradă din afara Bucureștiului, strada Republicii, și să plătești impozit pe un apartament de 2-3 camere de sub 100 de euro, într-o clădire istorică și cu vedere la terase. Ei, pula mea, o fi furat primarul dar impozitul local e mișto. D-aia cred că n-ar fi o idee prea rea să se majoreze impozitele locale cu 1000% sau chiar mai mult. Ca să se simtă și cetățeanul care votează corupți mai apropiat material de „viața cetății”.  Ia să-l văd după ce plătește 120 pe lună, nu pe an, dacă se mai duce și-l revotează pe coruptul de la primărie.

P.S. Ca fapt divers, uite aici niște impozite locale la locuințe în zona unde m-am mutat anul ăsta. Cam mari, dar chestia faină e că aici nu-mi fură primăria mașina din fața blocului, iar parcarea e inclusă în impozit. Despre asta și alte manțogării am vorbit în podcastul Dealul Melcilor de duminica trecută.