Recunoasterea Formelor Geometrice

Există în comerț atât de multe feluri de jucării educative, create pentru recunoașterea formelor geometrice încât, de multe ori, ne este greu să decidem care dintre ele ar fi potrivite particularităților de vârstă. În cazul copiilor mici de 1-2 ani, este bine să alegem jucării cu cât mai puține elemente.

Am văzut în librării jucării pentru copii de 1-2 ani, care conțineau cel puțin 6-8 forme geometrice, dacă nu chiar mai multe. Desigur, nici acestea nu sunt greșit concepute, doar că nu sunt potrivite pentru cei mai mici învățăcei, care nu cunosc încă nicio formă geometrică.

E bine de știut că, în pedagogie există câteva ”reguli” simple, pe care toți pedagogii trebuie să le urmeze, fie că lucrează după metode didactice clasice, fie că folosesc tehnicile pedagogiei alternative. Una dintre aceste reguli este prezentarea informației pas cu pas. La fel și noi, în calitate de părinți, trebuie să avem în vedere această regulă simplă. Așadar, învățarea formelor geometrice o putem împărți în niște pași simpli:

Pasul 1 : Identificarea unei forme geometrice

Pentru cei mai mici pitici, ar fi bine să alegem o jucărie, care conține maximum 3 forme geometrice. Eu aș începe învățarea formelor doar cu identificarea unei singure forme plane.

Cum procedăm?

Denumim forma: ”Acesta este un cerc.” Îl lăsăm pe copilașul nostru să pipăie cercul și să se joace cu el. Putem face și o mică demonstrație: cercul se rostogolește, cercul este rotund.

Pasul 2: Îmbogățirea cunoștințelor cu noi forme ( fiecare formă nouă va fi introdusă, după ce copilul recunoaște formele însușite până în acel moment)

După ce copilul recunoaște și denumește prima formă, putem trece la următorul pas, la o jucărie care să conțină formele deja însușite și încă 2-3 forme noi (formele noi le vom introduce pe rând).

În momentul în care copilașul nostru recunoaște două forme, ne putem juca cu el jocuri de sortare,

folosind instrucțiunea: ”pune formele la locul lor”.

Pasul 3. Recapitulare și aplicarea cunoștințelor într-un context diferit

Cuburile acelea vestite cu multe forme geometrice le putem folosi doar după ce copilul s-a familiarizat cu cel puțin 8 forme, acest lucru reprezentând de fapt, recapitularea cunoștințelor și aplicarea celor învățate într-un context diferit. Deci, a sosit și timpul lor.

Metode alternative de învățare

O variantă alternativă și mai economică decât cele menționate mai sus ar fi să creăm noi înșine aceste materiale educative pentru copilul nostru. Eu l-am învățat pe fiul meu să recunoască formele geometrice folosind o cutie de carton, hârtie de ambalaj, forme geometrice din lemn și din plastic.

Cred că, în total, m-a costat sub 20 de lei investiția, iar copilașul meu a reușit să recunoască mai mult de 10 forme geometrice înainte să împlinească 2 ani.

Metoda pe care am folosit-o este cât se poate de simplă. Am ales o cutie de carton și am învelit-o cu hârtie de ambalaj. Inițial, am decupat doar un cerc dintr-o latură a cutiei de carton. I-am arătat fiului meu cum arată un cerc și unde este locul lui. În ziua respectivă, am făcut doar un singur lucru: am pus multe cercuri la locul lor.

Astfel, am introdus toate formele geometrice, pe rând. După ce a învățat să potrivească toate formele, i-am cumpărat forme geometrice magnetice. Aceste jucării nu sunt recomandate copiilor mici, așadar mare atenție! Folosiți aceste materiale doar când puteți supraveghea atent copilul, iar după ce ați terminat activitatea, este obligatoriu să le puneți într-un loc, unde copilul nu are acces.

Dragi mămici, vă doresc mult succes!