Pentru bebeluşi este foarte importantă apropierea parentală, la fel de importantă fiind existenţa unui ritual în lumea lor micuță. Un masaj poate să fie foarte relaxant și poate reprezenta partea esențială a ritualului înainte de culcare, după o băiță plăcută.
Cu toate acestea, putem îmbina plăcutul cu utilul, folosind tehnici foarte eficiente pentru calmarea, relaxarea bebelușului. Una dintre cele mai cunoscute tehnici de relaxare este reflexoterapia.
Reflexoterapia este o ramură a medicinii alternative, care implică aplicarea unei presiuni cu degetul mare, în anumite puncte, la nivelul picioarelor, al mâinilor sau chiar în zona urechilor. De asemenea, se referă și la alte tehnici manuale, utilizate fără niciun fel de uleiuri sau loțiuni.
În Egipt de exemplu, reflexoterapia este o metodă de relaxare și de tratament foarte cunoscută încă de acum 3.000 de ani, iar în acest moment, este foarte apreciată la nivel mondial.
Este foarte cunoscută în rândul adulților și puțin câte puțin devine folosită și la calmarea și însănătoșirea bebelușilor încă din prima zi de viată. Majoritatea oamenilor au auzit despre reflexoterapie, dar nu toată lumea știe ce este și care sunt beneficiile pe care le poate aduce.
În reflexoterapie, fiecare organ al corpului are drept corespondent câte un punct specific din talpa piciorului, piciorul drept reprezentând partea dreapta a corpului, iar piciorul stâng, partea stângă. În acest fel, reflexoterapia tratează întregul corp și tonifiează organismul.
Este folosită în special pentru relaxare, dar nu numai. Are foarte multe beneficii din punct de vedere al sănătății, și anume : ameliorarea colicilor, a durerilor dentare, îmbunătățirea calității și duratei somnului, îmbunătățirea fluxului de sânge la toate organele vitale, glandele și țesuturile din organism, reducerea dificultăților de respirație, prevenirea problemelor dentare, reducerea simptomelor colicilor, îmbunătățirea congestiei sinusurilor, stimularea simțurilor.
Tehnicile de reflexologie ajută la menținerea legăturii dintre mamă și copil, precum și la îmbunătățirea stării de sănătate a copiilor.
Sfaturi pentru o sesiune de reflexologie relaxantă cu bebelușul tău:
- Sesiunea să nu fie mai lungă de 5-10 minute zilnic.
Poate să fie parte a unei sesiuni de masaj sau poate fi practicată în timp ce bebelușul doarme, în timpul alăptării, în timpul băii, dar acest lucru depinde și de cât și ce tolerează bebelușul.
Cum se face reflexoterapie:
-
Tehnici pentru relaxarea bebelușului:
Puneți o mână sub piciorul bebelușului și cu cealaltă mână (mai exact degetul mare) începeți să masați degetul mare de la picioarele bebelușului cu puțină presiune. Repetați procedura de trei ori.
Beneficiile:
Ajută la relaxarea bebelușului, la funcționarea inimii, plămânilor, stomacului, intestinului mic și a celui mare, ușureaza digestia și ajută la un metabolism sănătos.
-
Tehnici pentru calmarea bebelușului:
Odihniți piciorul bebelușului pe ambele palme și alunecați degetul mare încet de-a lungul piciorului pe exterior (de la degetul mare, până la călcâi). Această tehnică calmează copilul supărat și duce, de asemenea, la un somn bun.
Beneficiile:
Calmează sistemul nervos, îmbunătățește simțurile și întărește nervii motori la nivelul întregului corp.
-
Tehnici pentru ușurarea adormirii
Aceasta este una dintre cele mai comune, dar în același timp, cea mai agreată tehnică de reflexologie a părinților.
Tineți piciorul bebelușului pe cele două palme și masați direcția circulară în centrul tălpii. Direcția poate să fie în sensul acelor de ceasornic sau invers. Procedura se poate practica și pe palma bebelușului.
Beneficiile:
Cel mai bun tratament pentru bebelușii care se trezesc din somn în timpul nopții, amelioreaza mușchii și îi ajută pe cei mici să aibă un somn liniștit.