Cărți Cu Ingrediente Magice :)

  1. Ce este USBORNE?

Usborne a devenit, de la înființarea sa de către Peter Usborne în 1973, cea mai mare editură care publică în Anglia cărți pentru copii, cărți care se pot folosi încă de la naștere și până la vârsta de 14+.

Cărțile se publică în mai multe limbi: engleză, italiană, spaniolă, franceză, germană, olandeză, portugheză și coreeană, iar temele abodate și tipurile de carte ce pot fi găsite în catalogul editurii sunt nenumărate: ficțiune, non-ficțiune, dicționare, enciclopedii de artă, știință, gastronomie etc.

Editura a obținut de-a lungul timpului o mulțime de premii la concursuri internaționale, iar cărțile sunt distractive, frumos concepute și ilustrate de artiști de talie mondială.

Toate aceste detalii fac copiii care ajung în contact cu ele să le adore și să le păstreze ca pe o comoară, amintindu-și cu drag de ele peste ani.

  1. Ce te-a îndemnat să mergi pe drumul acesta?

Mai degraba cine. ? Am început foarte timid cu aceste cărți. Să tot fie vreo doi ani de atunci. Eu le-am cumpărat pentru copiii mei, iar sora mea, care nu are copii încă, a fost prima mea cumpărătoare, a achiziționat două cărți, cadou pentru nepoțica ei. Și de atunci nu ne-am mai lăsat de ele.

  1. Ce presupune o investiție în acest business?

Pentru început, investiția financiară e una mică. În mod normal e vorba despre 38 de lire, dar eu am prins o lună cu reducere, în care era 28 de lire.

În rest, investesc mult timp și mă preocup să am clienți mulțumiți, să dezvolt cu ei o relație bazată pe încredere. Mă documentez mereu și încerc să aduc cărți cu subiecte cât mai interesante.

  1. Familia te susține?

La început soțul a fost nehotărât, dar i-au plăcut și lui foarte tare cărțile și când a văzut fericirea de pe chipurile copiilor noștri nu a mai încăput îndoială că aceste cărți au ceva magic. Dacă nu aș fi văzut entuziasmul copiilor pentru aceste cărți, probabil că nu aș fi mers mai departe.

Apoi soțul m-a susținut și financiar, altfel nu aș fi reușit. A fost mai greu în primele luni, dar am muncit mult și m-am implicat cu drag în acest business.

  1. Ce satisfacții îți oferă aceste cărți?

Satisfacțiile sunt și personale, dar și financiare. Mă bucură faptul că pot fi lângă copiii mei și că îi aud spunându-mi de fiecare dată când ajunge o comandă nouă: “Mami, asta poate să fie a mea?

Te roooog!”  Și mă bucur la fel de tare când văd că și ceilalți copii care primesc aceste cărți sunt fericiți. Chiar zilele trecute am întâlnit un băiețel de un an și trei luni, căruia mămica îi cumpărase o carte muzicală.

Nu vă pot spune ce fascinat era! Nu voia să o mai lase din mână și explica într-una pe limba lui. Și acum, când îmi amintesc de el, zâmbesc și sunt mulțumită.

  1. Cine sunt clienții tăi?

Clienții sunt în general mămici, de diferite profesii: medici, profesori, juriști etc, dar care au în comun dorința de a le dărui copiilor cărți de calitate, care să le dezvolte imaginația.

  1. Este de menționat faptul că aceste cărți ajung la noi în țară în limba engleză. Nu crezi că asta reprezintă un minus pentru piața locală?

Pentru unii părinți da, să știți că uneori este, deși eu consider că nu ar trebui să fie. Aud din când în când expresia: “Mai întâi să învețe limba română”.

Nu aveți idee ce repede învață copilul o limbă străină, încă de mic! Eu procedez astfel: citesc mai întâi în engleză, apoi traduc în română, iar pe parcursul zilei îi întreb dacă își mai amintesc ce înseamnă diverse cuvinte sau expresii în engleză.

  1. Și la final, ne spui care este ingredientul magic pe care îl conțin cărțile?

Cărțile Usborne au ceva aparte, culorile, texturile, informațiile, pur și simplu îi stimulează pe copilași. Vă spun sincer, aceste cărți sunt cel mai potrivit cadou pe care îl putem face copiilor noștri, sunt lucruri pe care le descopăr și eu împreună cu ei.

Nu mai zic că, pentru noi, părinții, sunt un ajutor de nădejde. Editura publică inclusiv cărți care se pot folosi încă de la naștere. Sunt cărți alb/negru care îi stimulează vizual pe bebeluși.

Băiețelului meu (3 ani) îi citeam într-o zi din cartea Look inside food, iar după ceva timp eram la masă la bunici, unde se mânca orez. La un moment dat, i-a spus bunicii: “Buni, chinezii mănâncă mult orez, știai?”. Iar eu care credeam că nu era atent când îi citeam! ?