Stilul de viață al fiecărei viitoare mămici se modifică uneori drastic de-a lungul celor nouă luni de sarcină motiv pentru care în ghidul dedicat fiecărei săptămâni de sarcină am tratat pe alocuri câteva dintre aspectele mai importante.
Aici însă, dragă viitoare mămică, vom încerca să strângem pentru tine toate informațiile de care vei avea nevoie pentru a-ți acomoda stilul de viață tuturor situațiilor, mai mult sau mai puțin plăcute, ce pot apărea odată cu evoluția sarcinii.
În primul rând, chiar dacă am mai vorbit despre asta în ghidul de care pomeneam mai sus, este extrem de important ca în primele zile de după ce ai aflat că ești însărcinată să renunți la anumite obiceiuri care pot fi extrem de nocive pentru tine, dar în special pentru micuțul tău. Evident, vorbim aici în principal despre fumat și despre consumul excesiv sau nu de alcool.
Numeroase studii, făcute pe zeci de mii de femei însărcinate, au demonstrat că în cazul sarcinilor când mămicile nu au renunțat la fumat și la alcool în primele săptămâni de sarcină, micuții lor au fost mult mai slab dezvoltați din punct de vedere fizic în primul trimestru și sarcinile lor au prezentat riscuri majore față de alte complicații în lunile ce au urmat.
Presupunem că ești mai mult decât conștientă de acest aspect, însă ne simțim datori să-ți mai amintim o dată și să ne asigurăm că, măcar din acest punct de vedere, ne-am făcut datoria.
Revenind, stilul de viață al unei viitoare mămici se schimbă drastic uneori, așa cum spuneam mai sus, în timpul perioadei de sarcină.
Astfel, pe măsură ce începe să conștientizeze cu adevărat sarcina, prioritățile sale se schimbă iar ea devine mai atentă la cu totul și totul alte lucruri decât înainte. Pentru că știm însă că deocamdată înainte de toate ești totuși femeie, ne-am gândit ca acest capitol să prezinte nu doar restricții ci și lucruri pozitive.
Așadar, pe viitor așteaptă-te ca aici să găsești în afară de sfaturi, o mulțime de sugestii privind felul în care poți să ai grijă de tine și de frumusețea ta în toată această perioadă, legături către alte site-uri unde poți vedea și chiar alege haine pentru diferite etape ale sarcinii și chiar idei de vestimentație.
Dar să revenim la stilul tău de viață, schimbat acum că ești însărcinată. Astfel, dacă vorbim despre asta nu putem să nu pomenim dieta. În primul rând, în aceste nouă luni poți să-ți iei adio de la siluetă și de la stilul tău tradițional.
Nu, nu se schimbă totul într-atât de drastic, însă categoric nu îți vei mai fixa o prioritate din a respecta cine știe ce regim alimentar strict, fără prea multe proteine sau fără grăsimi. Dieta femeii însărcinate se schimbă, și asta nu fiindcă îți vei impune să fie așa, ci în mod natural.
Legendarele pofte ale gravidei nu te vor ocoli nici pe tine, așa că fii pregătită să încerci în cele nouă luni de sarcină o mulțime de lucruri noi din punct de vedere culinar, fiindcă îți va fi poftă de cele mai ciudate și mai diverse feluri de mâncare, legume sau fructe.
Așa cum am mai vorbit însă în calendarul lunilor de sarcină, asta nu trebuie să te îngrijoreze deloc: natura are un plan destul de bine pus la punct iar organismul tău îți va cere la momentul potrivit exact ceea ce vei avea tu nevoie atunci.
Totuși, pentru ca lucrurile să nu scape de sub control, sfatul nostru este să te consulți măcar o dată pe lună cu un nutriționist pentru a stabili un echilibru între ce îți dorești tu neapărat în dieta ta și ce trebuie să conțină aceasta.
Oricum, pentru detalii privind acest aspect poți consulta și calendarul detaliat pe fiecare săptămână de sarcină unde ți-am pregătit câteva sfaturi utile legate de dieta ta din această perioadă.
Un alt aspect care poate provoca schimbări destul de evidente ale stilului tău de viață în perioada de sarcină o reprezintă, evident, silueta. Știm că pentru fiecare femeie aceasta este o prioritate, dar dacă citești aceste rânduri plănuind doar să rămâi însărcinată și nu din postura unei viitoare mămici care este deja pe drumul celor 9 luni, îți spunem un singur lucru: din prima secundă în care vei afla că aștepți un bebe și până la aproximativ 2 luni după ce acesta s-a născut, silueta ta va dispărea subit și fără regrete de pe lista ta de priorități.
Aceasta din nou se petrece absolut natural, toată atenția ta ghidându-se către minunea care se dezvoltă în tine și cu ajutorul tău.
Dar hei, să nu ne înțelegem greșit! Asta nu înseamnă sub nicio formă că nu vei mai fi sau vei înceta să-ți dorești să fii frumoasă: femeile însărcinate au avut și vor avea întotdeauna un farmec aparte și o frumusețe specială, și asta în afară de schimbările hormonale care le conferă acea strălucire a gravidei în cursul trimestrului al doilea. Nu trebuie ca sarcina să-ți rărească vizitele la saloanele de frumusețe, dimpotrivă.
Gândește-te numai la faptul că spre finalul sarcinii vei avea chiar mai mult timp la dispoziție pentru asta și toți cei din jurul tău se vor strădui să-ți facă pe plac, înțelegându-te mai ușor acum din orice punct de vedere. Ei, nu-i așa că sună din ce în ce mai interesant?
Vizitele la medicul stomatolog sunt absolut necesare, măcar de două-trei ori de-a lungul celor nouă luni. Asta deoarece igiena orală a femeii însărcinată este puțin mai pretențioasă datorită schimbărilor hormonale care pot provoca secretarea a cantități suplimentare de salivă sau chiar inflamarea gingiilor.
Unde mai pui că ultimul lucru de care mai ai nevoie acum este o măsea cu probleme sau vreo infecție dentară, în mijlocul acelor nenumărate simptome neplăcute pe care le vei resimți de-a lungul sarcinii.
Prin urmare, urmează-ne sfatul și fă ceea ce trebuie pentru a preveni astfel de neplăceri.
De asemenea, încă din primele săptămâni de sarcină, sfătuiește-te cu prietenele tale care au mai trecut prin asta sau chiar cu mama ta și alege-ți medicul tău obstetrician care să te însoțească de-a lungul acestei perioade. Este bine să fie un medic cu recomandări excelente, evident, dar mai sunt criterii care te pot ghida: distanța până la cabinetul său, accesibilitatea și flexibilitatea programului etc.
Te vei întreba probabil de ce am vorbit despre medici stomatologi și obstetricieni în această secțiune a site-ului. Ei bine dragă viitoare mămică, fiindcă aceste vizite la cabinetele medicale vor face parte efectiv din viața ta de zi cu zi.
Acest lucru nu trebuie să te sperie însă, mai ales dacă nu ești tocmai obișnuită cu cabinetele medicale: în general este vorba de controale de rutină și teste absolut normale care nu vor face altceva decât să te liniștească și să te asigure să totul este în regulă.
Alte detalii importante legate de stilul tău de viață privesc viața de cuplu și întrebările pe care și le pun majoritatea viitoarelor mămici și viitorilor tătici atunci când vine vorba de sarcină și de schimbările pe care le presupune aceasta în viața lor intimă. Aici avem, în general, vești bune. Viața voastră intimă nu se va schimba cu nimic, cazurile în care nu ai voie să faci dragoste cu partenerul tău cât ești însărcinată fiind destul de rare.
Ba mai mult, sexul este una dintre metodele pe care specialiștii le recomandă în ultimele săptămâni de sarcină ca fiind cea mai eficientă în provocarea naturală a nașterii, așa că atâta timp cât medicul tău nu te-a sfătuit altfel, vă recomandăm să dați frâu liber pasiunii și să vă continuați viața de (de scos) intimă mai departe, exact ca și până acum.
Cât despre celălalt aspect, cel emoțional, sentimental al vieții voastre în această perioadă, totul depinde doar de voi doi. Cunoaștem un medic care sfătuia viitoarele mămici ca atunci când vor merge acasă pentru a-i da marea veste soțului sau partenerului, să înceapă cu ce-i mai rău.
Și discursul suna cam așa: „Iubitule, am două vești, una bună și una rea. Cea rea este că de-acum înainte, timp de cel puțin 5 luni, mă vei avea exact așa cum sunt înainte de ciclu: arțăgoasă, irascibilă, schimbătoare.”
În 8 din zece cazuri soțul a realizat încă din prima secundă care este vestea cea bună și restul nu a mai contat. În celelalte 2 cazuri, soțul a înteles de dinainte ca soția să meargă la medic.
Prin urmare, dragă mămică, nu te îngrijora: în majoritatea cazurilor, sarcina și bebelușul unesc un cuplu mai mult ca niciodată, are doar efecte benefice asupra vieții emoționale dintre voi doi și vei rămâne surprinsă de câtă înțelegere și căldură poate da dovadă partenerul tău, mai ales acum.
În concluzie, chiar dacă ar mai fi câteva sute de pagini de vorbit despre stilul tău de viață din timpul sarcinii și despre schimbările pe care acesta le va suferi acum, vrem doar să-ți spunem că nimic nu este, totuși, prea complicat.
Modificările nu sunt drastice iar cele care sunt cu adevărat semnificative se petrec treptat, în timp iar tu le vei resimți într-un mod cât se poate de natural și firesc, fără ca vreuna dintre ele să-ți tulbure cu adevărat ritmul normal al vieții, ci doar modificându-l ușor și pregătindu-te pentru momentul în care vei deveni mămică.
Succes!