Primele zile după naștere

Mulți părinți au tendința să creadă că, odată cu nașterea, greul s-a terminat. Ei bine, chiar dacă cele 9 luni de sarcină au părut o eternitate, sfârșitul lor înseamnă, de fapt, un nou început. Micuțul vostru a venit pe lume cu bine, dar asta înseamnă, pe lângă multă multă iubire și bucurie, și o serie de responsabilități.

Perioada post natală poate însemna un răstimp destul de dificil pentru unele mămici, și aici vom trata în viitor orice amănunt plăcut sau neplăcut care poate apărea odată cu sfârșitul perioadei de sarcină și începutul noii vieți care a sălășluit până acum în tine.

În primul rând, despre tine. În timpul sarcinii și mai ales spre finalul acesteia, schimbările hormonale care s-au petrecut cu tine au fost majore. De aceea, adeseori este posibil ca proaspetele mămici să treacă prin schimbări emoționale importante și chiar să manifeste depresii puternice.

Și chiar dacă acum când citești nu ai ajuns încă acolo, trebuie să știi că aproximativ trei sferturi dintre femei trăiesc stări depresive imediat după naștere, care pot începe la 2-3 zile până la o săptămână după ce micuțul a sosit pe lume. Nu te îngrijora, aceste stări sunt naturale și în mod normal în câteva săptămâni trec de la sine.

Încearcă să te concentrezi mai mult pe faptul că ai un bebeluș extraordinar, pe îngrijirea lui și, vei vedea, așa cum au apărut, așa vor și dispărea.

Totuși, pentru că trebuie să tratăm toate aspectele, în situațiile în care acestea nu trec după două sau trei săptămâni, este foarte posibil să suferi de binecunoscuta stare depresivă postpartum, o deviere de la normalitate prin care trece aproape o mămică din zece, conform statisticilor. Pentru a identifica această depresie este însă nevoie de ajutor de specialitate, pe care ți-l recomandăm de altfel.

Totuși, există o listă de simptome care sunt comune femeilor ce trec prin asta și care te pot ajuta să faci diferența între stările normale și cele care au nevoie de ajutor. Aceasta include insomnia, mămica este abătută și tristă fără niciun motiv aparent, capacitate de concentrare scăzută, poftă de mâncare redusă, teamă, irascibilitate și lista poate continua.

Ceea ce contează însă este faptul că aceste simptome sunt mai mult decât normale până la un anumit nivel, după cum am spus mai sus, și mai important este ca tu sau cei din jurul tău să reușiți să faceți diferența între starea normală postnatală și cea de depresie clinică. În principiu, diferențele sunt sesizabile și dacă ne luăm după durata și intensitatea simptomelor.

Cât țin aceste simptome?

În orice caz, pentru liniștea ta, dacă după trei sau patru săptămâni după naștere această stare nu se atenuează și unele simptome durează chiar și câteva zile la rând, este important să cauți imediat ajutor de specialitate. Astfel te poți asigura că totul este în regulă și poți reveni alături de puiul tău care are atât de multă nevoie de tine.

Și dacă tot am vorbit despre el, haide să vedem care sunt aspectele importante ale vieții micuțului imediat după naștere și ce se întâmplă cu el atunci.

Ei bine, majoritatea nou-născuților nu își pot controla încă temperatura corporală de unii singuri, astfel încât este foarte important ca personalul de specialitate care te-a asistat la naștere să se asigure că sunt uscați și bine înfofoliți.

Nu trebuie să-ți faci griji, majoritatea de acolo fac asta de ani buni și au suficientă experiență, astfel că deși îți vine greu, trebuie să ai încredere și să te lași acum pe mâna lor. De multe ori, în cazul în care ai născut natural iar micuțul și cu tine sunteți într-o stare generală bună, asistentele îl vor așeza pe micuț direct pe burtica ta și-l vor usca lângă tine.

Contactul dintre pielea ta și a micuțului asigură un transfer de căldură consistent, unde mai pui și transferul de afecțiune pe care îl veți resimți amândoi la primele voastre atingeri…

Imediat după naștere micuțul va fi supus unor teste de sânge, i se vor testa ochii, auzul, bătăile inimii și ritmicitatea lor, respirația și așa mai departe. Nu te îngrijora, aceste teste sunt normale și nu se fac doar fiindcă medicilor sau personalului de specialitate li s-a părut ceva suspect.

Acum să vorbim puțin și despre hrănirea bebelușului imediat după naștere. Așa cum am mai povestit în ghidul destinat săptămânilor de sarcină, bebelușul se naște de obicei destul de flămând.

Și dacă te-ai decis să-l hrănești natural, acum este momentul cel mai potrivit să începi asta. Mai mult, specialiștii au căzut de acord că micuțul trebuie lăsat cât mai mult timp în contact direct cu mama, până după prima alăptare și până când micuțul adoarme liniștit la pieptul tău.

Acest moment este unic, atât pentru micuț cât mai ales pentru tine, și în afară de aportul fizic de care acesta beneficiază prin transferul de temperatură, nu trebuie neglijat aspectul afectiv, acesta fiind practic primul moment în care relația ta cu puiul tău devine palpabilă și reală.