Cum se schimbă viața socială odată cu venirea unui bebeluș?

Viața socială a cuplului se schimbă odată cu primirea noului său membru în sânul familiei și, fără ca voi sau prietenii voștri să decideți acest lucru, vechile relații din grupul vostru de prieteni iau o altă întorsătură.

Nu, să nu vă gândiți acum că viața voastră socială s-a terminat aici, dimpotrivă. Doar că treptat vă veți îndrepta atenția mai mult către acei prieteni ai care au deja copii sau vă veți face alți prieteni noi, fie în parc, dintre părinții cu care vă întâlniți frecvent, fie dintre vechile cunoștințe.

Nu trebuie să vă simțiți vinovați, este un pas firesc, o trăsătură normală a familiei și a nevoii acesteia de apartenență la grupuri cu interese comune.

Totuși, prietenii buni vă vor rămâne alături și se vor bucura alături de voi de momentele frumoase prin care treceți. Sunteți părinți de acum și toți cei din jurul vostru care nu au apucat încă să facă acest pas vă vor privi cu un oarecare respect.

Vizitele se vor rări totuși, copilul având nevoie de liniște și mai ales în primele săptămâni de viață fiind recomandat să nu fie derutat. Cercul celor care îl iau în brațe, se joacă cu el sau îi vorbesc ar fi bine să fie mai restrâns, ajutându-l astfel să se acomodeze mai ușor cu noua lume din jurul său.

Nu cred că mai este cazul să pomenim că fumatul în preajma copilului sau chiar în casă poate fi extrem de dăunător pentru micuț și este total nerecomandat.

În cazul în care casa voastră era punctul comun al întâlnirilor între voi și prietenii voștri, acest lucru trebuie să se cam schimbe, măcar până ce micuțul va mai crește.

Gălăgia, fumul de țigară, prea mulți oameni în preajma sa, toate acestea nu-i fac bine și nu-l vor ajuta cu nimic în dezvoltarea sa de acum, ci dimpotrivă. Micuțul are acum nevoie de liniște, de foarte multă atenție și iubire.

Un alt aspect care merită luat în seamă este curățenia și păstrarea unui mediu propice, nealterat în jurul bebelușului.

Astfel, este recomandat să nu se intre cu încălțămintea de afară în camera micuțului iar cei care vor intra în contact cu el să fie sănătoși și curați. Chiar dacă va suna puțin ciudat, de acum rugați-i pe amicii care vă vizitează să se descalțe la intrare și să se spele pe mâini.

Adulții sunt mult mai rezistenți în fața microbilor sau bacteriilor cu care intră în contact în fiecare secundă, spre diferență de bebeluși care, mai ales în primele săptămâni de viață, sunt extrem de sensibili.

Mai departe, odată cu înaintarea în primul și al doilea an de viață, se recomandă respectarea de către toți cei ce intră în contact cu micuțul vostru a unor reguli puțin mai stricte de conduită și limbaj.

Motivul este simplu: micuțul vă va imita pe voi, mai ales, dar și pe cei din jurul vostru, își va face instinctiv modele din fiecare om matur cu care interacționează și-l va copia întocmai.

Este doar o reacție socială firească și, având în vedere că primii trei ani de viață sunt absolut definitorii pentru felul în care micuțul se va dezvolta ulterior, este recomandat să amintiți asta de fiecare dată prietenilor voștri.

Este evident că eventualele discuții aprinse sau certuri nu trebuie să aibă loc în fața micuțului sun nicio formă, fie că sunteți voi aceia care le purtați, fie că sunt prietenii din anturajul vostru.

Practic, aceste sfaturi de mai sus nu fac altceva decât să respecte niște reguli generale de bun simț și nu presupun impuneri absurde sau schimbări radicale în relația dintre voi și prietenii voștri.

În majoritatea cazurilor, acestea vin de la sine și nu presupun intervenția voastră în niciun fel, dar cum am încercat să acoperim în acest site cât mai multe aspecte ale conviețuirii voastre din momentul sarcinii și până după naștere, nu puteam să evităm aceste amănunte.