ATENTIE! Centrul European de Preventie si Control a Bolilor a dat publicitatii un comunicat chiar la inceputul lunii martie 2017. Conform documentului, “o epidemie de rubeola s-a declansat inca din februarie 2016 si noi cazuri continua sa fie raportate, in ciuda masurilor care au fost implementate la nivel national prin sporirea activitatii de vaccinare”.
In Romania, prima vaccinare ROR (impotriva rujeolei, rubeolei si oreionului) se face de acum la 9 luni pentru a preveni extinderea epidemiei (in loc de 1 an). In conditiile date, a doua doza se face la 1 an si a treia la implinirea varstei de 5 ani.
Rujeola (cunoscuta si sub denumirea de pojar) apare la copilasii cu varste cuprinse intre 8 luni si 5 ani si este cauzata de virusul rujeolic, in special in anotimpul friguros, iarna- primavara.
Ofera imunitate pe viata, ca si majoritatea bolilor copilariei, iar singura metoda de preventie este vaccinarea (eficienta in 95% dintre cazuri).
Boala este extrem de contagioasa, estimandu-se ca 90% dintre persoanele neimunizate care sunt expuse la boala o vor contacta. Virusul se transmite prin picaturi de saliva, cand bolnavii tusesc sau stranuta.
Perioada de incubatie este de 8- 12 zile, iar copilul este contagios cu 1-2 zile inainte de aparitia eruptiei si inca 7 zile dupa aparitia acesteia (timp in care ar trebui sa se si vindece).
Simptomele initiale se aseamana cu cele de raceala: tuse expectoranta, curge nasucul, febra mare de 39- 39.5 grade Celsius, posibila conjunctivita deoarece ochii lacrimeaza in exces, lipsa poftei de mancare.
Insa, spre deosebire de alte boli ale copilariei, rujeola are un simptom distinctiv: limba este foarte incarcata, prezinta leziuni rosiatice cu centrul alb sau albastrui atat pe limba cat si in interiorul obrazului si la nivelul gingiilor- numite “semnul Koplik”.
Dupa 3- 4 zile de la debutul bolii, apare eruptia cutanata: de la cap la picioare in interval de 3- 4 zile- la inceput in spatele urechilor, apoi pe frunte, gat, maini, trunchi si picioare. Bubele seamana cu cele de la rubeola (pojarel), insa nu sunt insotite de mancarime. Eruptia dispare in ordinea aparitiei, tot de sus in jos.
Si la aceasta boala se recomanda repausul, hidratarea corespunzatoare, tratarea tusei si tinerea sub control a temperaturii cu medicamente specifice. Pot aparea complicatii de genul suprainfectiilor pulmonare sau pneumoniei- de aceea evolutia trebuie urmarita indeaproape.
Daca febra persista 2 zile dupa eruptie, copilul risca complicatii, deci trebuie dus la doctor de urgenta. Se trateaza cu antibiotic doar suprainfectiile bacteriene, insa nu este indicat niciun tratament profilactic.